Norsk klatring på EM-listen

Norsk klatring på EM-listen

Med en 2. og 3. plass i dagens seilaser klatret Kristian Ruth og Mathias Mollatt oppover listen i Laser-EM.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det gikk så det suste for Kristian Ruth i dagens seilaser i Laser-EM, og Asker-seileren er nå nr. 16 sammenlagt.

– Det ble en god, norsk dag i Laser-EM i dag, sier sportssjef i seilforbundet, Jan Steven Johannessen, som med selvsyn kunne se at tre av de fire norske guttene i Laser Standard klatret oppover listen etter dagens seilaser.

Øverst av dem ligger nå Kristian Ruth (Asker), som med 2. og 10. plass klatret fra 29. til 16. plass sammenlagt. Bare tre poeng bak følger Mathias Mollatt (Moss). Han klarte en 10. og en 3.plass i dag, og er nummer 19. sammenlagt.

– Både Kristian og Mathias seiler nå så fort og sikkert at de med god kontroll plasserer seg blant de 20 beste. De har begge god fart og seiler smart, sier Johannessen.

Imponerende junior

Størst jump oppover sammenlagt-listen gjorde imidlertid Hermann Tomasgaard (KNS), som forflyttet seg fra 57. til 43. plass. Det sørget en 12. og en 10. plass i dag for.

– Det er imponerende å se hvordan han seiler bedre enn Laser-seilere som har holdt på i både åtte og ti år. En ting er at han kan hevde seg i lite vind, men i dag blåste det 5–8 m/sek og det var skikkelig hengeføre under begge seilasene. Imponerende seiling kort og godt, sier Johannessen.

Fire i gull-finalen?

Med 26. og 25. plass hadde ikke Henrik Begby (KNS) ikke full klaff, og falt ned fra 37. til 49. plass.

– Vi har et reelt håp om å få alle de fire norske guttene med i gullfinalen. Etter morgendagens to kvalifiseringsseilaser, deles feltet i tre, og grensen mellom gull- og sølv-feltet ser ut som går ved ca. 45. plass, så sjansen er tilstede. I så fall ville det være fantastisk bra, mener sportssjefen.

Hermann Tomasgaard ligger innefor grensen, mens det bare er 7 poeng unna for Henrik Begby.

Ny vindretning i morgen

Mens det i dag blåste samme ustabile fralandsvind som under mesterskapets første dag, om enn litt svakere, er det varslet enda svakere vind fra en annen retning i morgen. Det kan gi omveltninger og overraskelser i morgendagens seilaser.

Etter fire seilaser leder australieren Ashley Brunning foran nederlenderen Rutger Schaardenburg. Svenske Jesper Stålheim innehar 3. plassen, mens Brasils Laser-konge Robert Scheidt er på 4. plass.

Syke jenter

De norske jentene sliter fortsatt med sykdom.

– De hoster og harker og er tappet for krefter, og de presterer et godt stykke fra vi vet de er gode for, kommenterer Jan Steven Johannessen.

Marthe Enger Eide (Bærum) henger imidlertid sånn noenlunde med, og fikk en 14. og 17. plass i dag. Det gir henne en 27. plass sammenlagt. Tiril Bue (KNS) sliter litt mer og oppnådde 28. og 30. plass. Det betyr 66. plass sammenlagt.

– De er litt bedre i dag enn de var i går, og forhåpentlig vil de bare seile bedre og bedre utover i mesterskapet, sier Johannessen.

Fleet race helt inn

I morgen fortsetter mesterskapet med to kvalifiseringsseilaser, hvoretter seilerne deles inn i medaljefelt. I motsetning til i verdenscupen tar seilerne med seg alle seilasene i sammendraget, og det seiles fleet race helt til siste slutt. Det er med andre ord ingen medaljefinale i EM der kun de 10 beste deltar. Får seilerne mer enn 10 seilaser ialt, kan de to dårligste strykes.