Over 500 båter i Tjörn Runt

 Lørdag holdes Sveriges største regatta. Flere norske båter deltar.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbildet: Djävulhålet er trangt, og oppleves som trangere enn slik det fremstår av videoen.

Tjörn Runt har i år 50 års jubileum. Regattaen har helt fra 1963 blitt seilt med sols rundt øye Tjörn i Bohulän, men i år blir banen snudd. På 80 og 90-tallet var det over 1000 båter med, og i 2001 og 2002 vant Hans Wang regattaen over-all med Birger Kullmannskonstruksjonen Grand Piano.

Mellom holmer å skjær

En del av vinneroppskriften har vært å finne det optimale sporet mellom holmer, grunner og skjær. Ved å gå gjennom Djävulshålet, sparer man noen meter, og noen sekunder på resultatlisten. I år seiler båtene med SRS-tall over 1.200, tilsvarende LYS 1.20 en lenger bane med runding Hatteberget, vest for Marstrand. Det gjør at de store båtene slipper å ta denne risikoen, men det vil bli trangere i startområdet når båtene må ut Stigfjorden. Det er meldt frisk vind fra sydvest, og det betyr kryss ut Stigfjorden og kryss gjennom trange Kyrkesund.

Flere norske båter

Flest norske båter er det i F18-klassen. Her stiller det hele 40 båter hvor av 8 er norske. I denne klassen er det også båter fra Finland, Danmark og Tyskland.

«Al Capone» er en av stjernene i Tjörn Rund, og den raske GP42 båten med Christian von Trepka er alltid tidlig i mål. I klassen for de største en-skrogsbåtene er det seks norske av 28. Noen line-hounor blir det nok neppe. Første start stiller det fire M32.

Det stiller seks 11-metere, og tre av disse er norske. Til sammen er 23 norske båter med i Tjörn Runt.

Du finner startlisten her

Den store banen går ut til Hatteberget, og er på ca 35 nm.Målgang i Stenungsund.
Tjörn Runt er en publikumsmagnet. Langs land sitter det mye mennesker å følger regattaen, særlig ved trange passasjer.