E-jolle VM endelig i gang

Brodtkorp stabil i topp etter en VM start der innsatsen til de de norske seilerne varierte.

Publisert Sist oppdatert

E-jollenes presseansvarlig Ylva er sliten etter mer enn 14 dager med skriving og supporttjeneste, men her er dagens rapport:

De norske seilerne hadde en varierende start på årets VM i Sønderborg. Lars Johan Brodtkorb skuffet ikke etter en fantastisk sesong så langt og seilte seg inn til to andreplasser i dagens race, men det er langt igjen og mye kan enda skje. Mathias Livbjerg fra Danmark startet med å vinne begge dagens seilaser. Disse to har knivet i alle store mesterskap denne sesongen, så det blir spennende å se hva de har å hente frem her i Sønderborg.

Henrik Bucher fortsatte den gode jevne seilingen fra Open Week og startet VM med 8. og 10. plass, noe som gjør at han ligger på en flott 7. plass sammenlagt. Martin Halseide fra Asker er blant dem som har seilt litt varierende. Etter en 30. plass i første race knallet han til med en 5. plass i race to etter en super start. Han ligger etter første dag på 13. plass. Håvard Aker fra Tønsberg og Emil Fadler Kvamme fra Bærum har også startet bra og ligger på henholdsvis 22. og 23. plass etter første dag.

Bronsemedaljevinner fra EM, Håvard Katle Fjon fra Stavanger har litt mer press på seg etter å ha startet første dag litt dårligere enn han egentlig er god for. Han ligger på 37. plass og har 80 poeng opp til pallen, men klarer arrangøren 10 seilaser, kan begge dagens seilaser strykes, så det er bare å nullstille seg og vise hva hen er god for videre. Martin Jansen fra Tønsberg ligger på 57., Martin Vevstad fra Arendal ligger på 78., Kristoffer Rosmo fra Bundefjorden ligger på 79. og Henrik Andersen fra Nesodden ligger på 81. plass. Henrik ble tatt i tjuvstart i første race. Guttefeltet består av 86 seilere og alle har felles start. Dette gjør at det blir tett på linja og viktig å komme godt ut og i fri vind. Det var strålende sol og ca. 7 m/s da første race startet og vinden var økende utover dagen.

Jentene infridde ikke

Norge har også et fantastisk jentelag med store ambisjoner på plass i VM. Dessverre ble de ikke innfridd for alle på mesterskapets første dag, men det er åtte seilaser igjen og mange muligheter til å forbedre seg. Nora Brodtkorb fra Horten og Katrine Johansen fra Svelvik fikk den beste starten av jentene. Katrine seilte jevnt i toppen og fikk 17. og 18. plass som tellende i dag. Hun ligger dermed best av de norske på 16. plass sammenlagt. Katrine liker best litt mindre vind enn vi hadde i dag, men så ikke ut til å ha noen særlige problemer med denne styrke selv om danske og spanjolen på toppen var i en klasse for seg i dag. Nora seilte inn til 15. plass i første race, og rundet sløremerket som nummer 12 i andre seilas. Dessverre oppdaget hun for sent at hun hadde begynt å taue på en tangklase under både kjøl og ror og tapte mange plasser som hun ikke klarte å hente igjen. Hun ble 30 i mål, og er ikke fornøyd med det resultatet eller tangen, selv om hun er fornøyd med seilingen for øvrig.

Martine Steller Mortensen fra Arendal som var Norges beste jente med 6. plass i EM strevde i den kraftige vinden i dag. Hun ligger på 34. plass etter å ha seilt inn til 29. og 41. plass. På land hadde hun smerter i beina som nok hadde hemmet henne en del på vannet. Vi får håpe det går bedre i morgen selv om vinden så langt er meldt til å bli omtrent den samme. Victoria Heiås fra Bundefjorden, som kvalifiserte seg etter Open Week, har seilt bra i vinden og ligger på 44. plass. Hanna Johansen fra Svelvik ligger på 48. plass og Juni Bjørneset fra Son følger på 52. plass. De to lettvindsseilerne vi har igjen å presentere strevde en del i den sterke vinden og bølgene i Sønderborg bukt i dag. Kristine Gustavsen fra Arendal ligger på 57. plass og Jenny Andresen fra Bundefjorden ligger sist på en 67. plass. Det ser dessverre dårlig ut i forhold til å få lett vind som vi hadde i Open Week hvor Jenny seilte inn til flere strålende topp ti plasseringer, men det er muligheter for at det skal løye noe.

Humøret generelt er bra i den Norske troppen og trenerne Hanna Klinga fra Sverige og Jørgen Holm fra Danmark har hatt gode informative briefinger og samtaler med seilerne både enkeltvis og i gruppe igår. Det var veldig mange positive tilbakemeldinger etter dag en til seilerne. Det er viktig å se framover og ikke miste motet selv om alt ikke gikk slik man kanskje hadde tenkt seg at åpningsdagen skulle bli. Vi gleder oss til de neste fem dagene sammen, og håper at alle kan nå delmål og mål for mesterskapet fremover.

Til slutt: Gratulerer med dagen til Victoria som fyller 19 år i dag.