VM for 8-metere har startet

En stor flåte av 8 mR-båter er i disse dager samlet i Helsinki for å kjempe om VM-titlene. Mest interessant for oss er Sira Cup der tre norske båter deltar.

Publisert Sist oppdatert

Sira Cup ble donert til den internasjonale 8-meter klassen av av kong Olav V og Erik Anker i 1983 til beste klassiske båt i VM bygd før 1960.

Bakgrunnen for pokalen er spesiell og interessant.

I 1939, mens daværende kronprins Olav besøkte USA sammen med kronprinsesse Märtha, deltok «Sira» i seilasene om Kattegat-pokalen med konstruktøren Johan Anker som rormann. Anker forsvarte pokalen «Sira» hadde vunnet året i forveien, nå med sønnen Erik som mannskap. I det påfølgende norske mesterskapet måtte Johan Anker dra til Oslo i noen dager, og unge Erik fikk lov til å styre «Sira» i regattaen. Han vant mesterskapet og pokalen satt opp av KNS. 

Da kronprins Olav returnerte fra USA, lot han vennen Erik Anker beholde pokalen som souvenir. I 44 år, fra 1939 til 1983 ble pokalen pusset og stelt med av Ankers kone Eva. Da 8-meterne var samlet til VM på Hankø i forbindelse med KNS 100 års jubileum i 1983, besluttet kong Olav og Anker i fellesskap å donere pokalen til den beste klassiske båten tegnet og bygd før 1960 i et forsøk på å holde liv i de klassiske båtene.

Det kan man trygt si giverne har lyktes med. Sira Cup er i dag kanskje det mest ettertraktede trofeet i 8-meter-klassen, og nå i Helsinki deltar ikke mindre enn 17 8-metere i denne klassen, hvorav tre av dem er norske.

Det har lyktes en norsk båt å vinne pokalen en gang, og det var i 2008 da kong Harald vant under VM-seilasene på Hankø.

I går ble det holdt to fine seilaser på regattabanene utenfor Helsinki. Kong Harald og mannskapet på «Sira» var igjen best av de norske, men Magne Brekkes «Wanda» som har fighteren Dag Usterud som rormann, er også med i tetkampen. Morten Tenvigs «Carron» er litt lengre nede på listen, men båten viser tilløp til god fart med sin moderniserte rigg.

1st      RAVEN Brian GOODERHAM  CAN 1.0     1.0     2.0    

2nd     Luna  Harri ROSCHIER  FIN     3.0     2.0     5.0    

3rd      Sira H.M. King Harald V of Norway NOR     2.0     5.0     7.0    

4th      SILJA Nathalie AHLSTROM  FIN     6.0     3.0     9.0    

5th      Wanda Magne BREKKE NOR     5.0     4.0     9.0    

8th      Carron Morten TENVIG  NOR     11.0     7.0     18.0