LAGSEIER; Singapore vant lagseilasen også, og feirer seieren sammen med treneren Fernando «Happy» Alegre.
MESTER: Jia Yi Loh ble suveren verdensmester.

Singapore suverene i Optimist-VM

Stenhård satsing har gjort Singapore uslåelige i Optimist-klassen.

Publisert Sist oppdatert

[Oppdatert 27.07.2013 kl 0850] Fire seilere blant de seks beste i et felt bestående av 259 seilere fra 58 nasjoner – er intet mindre enn en utklassing.

– Ja, og de har vel sikkert fem seilere til som kunne ha gjort det like godt, men som ikke fikk seile på grunn av kvotene i VM, sier leder av Norsk Optimistjolleklubb, Lars Tomasgaard til Seilas om innsatsen til seilerne fra Singapore.

Målrettet satsing

Tomasgaard forteller at det satses stenhårdt på Optimist-seiling i Singapore, der treneren Fernando Alegre, som går under tilnavnet «Happy», har en gruppe på 30–40 optimistseilere som han trener som et toppidrettslag med mange timers trening hver uke. Det har gitt uttelling, og Happy ble kåret til Årets Trener i Singapore – alle idretter medtatt – i 2012. Og med resultatene i årets Optimist-VM skal det bli vanskelig å komme utenom ham i år også…

Mester ble 15 år gamle Jia Yi Loh som hadde en 3. plass som sitt dårligste tellende resultat etter åtte seilaser. Tyskeren Nils Sternbeck – snart 13 år gammel – var den eneste som kunne by Loh konkurranse, og til den unge tyske seilerens egen overraskelse, endte han på 2. plass, sammenlagt. Bronseplassen, 4. plass og 6. plass gikk til seilere fra Singapore.

Beste jente i verdensmesterskapet kom også fra Singapore, Bertha Han (15).

Takker treneren

Begge de to singaporske mestrene retter en stor takk til treneren sin; «han har gjort oss til de seilerne vi er i dag», sa Loh etter mesterskapet.

Det hører også med til historien at Singapore vant lagseilasen i VM, men de fikk hard konkurranse av lokalkjente italienske seilere. Mesterskapet gikk på Gardasjøen, og innsjøen har sine luner.

Speed-race

– Det er egentlig bare en oppskrift som gjelder på Gardasjøen. Etter start gjelder det å slå inn mot fjellet og gå passe langt inn slik at du ikke overstår bidevindsmerket for mye, sier Tomasgaard.

– Og når det er slik, blir startene uhyre viktige og det blir mer et speed-race enn et strategisk spill. Har man først kommet godt ut og ligger foran, er det vanskelig å komme forbi. Det gjør det også forholdsvis enkelt å beholde plassen sin, legger han til.

Norsk fremgang

De norske seilerne ble som lag 27. beste nasjon – og den er en fremgang i forhold til i fjor, men i forhold til formidable plasseringene til seileren fra Østen, blekner de norske resultatene:

67. Uffe Tomasgaard, Drøbaksund (13)

117. Fredrik Andresen, Bundefjorden (13)

162. Jacob Lepperød, Tønsberg (15)

164. Herman Reiersen, Bærum (15)

177. Kristine Wilhelmsen, Bærum (15)

– Alt i alt vil jeg betegne den norske innsatsen som absolutt godkjent, sier Tomasgaard.

Holder toppfarten hele tiden

Med sin 67. plass var sønnen hans, Uffe, 4. beste seiler fra Norden; han hadde bare tre svenske seilere foran seg.

– Hva er det så som skiller de norske seilerne fra seilerne fra Singapore?

– De er svært gode til å starte og har god fart. Men når vi måler fart mot dem, seiler de ikke merkbart fortere enn de norske, men de holder toppfarten hele racet igjennom, sier Lars Tomasgaard.

Frode Jørstad var med som norsk trener.

Komplett resultatliste.

Mesterskapet ble tracket ved hjelp av Trac Tracs teknologi, og de siste seilasene ble direktesendt på nett-TV. Du finner mye av dette på mesterskapets hjemmeside.