Norsk EM-gull og bronse

Lars Johan Brodtkorb ble europamester mens Håvard Katle Fjon tok bronse i EM for E-joller som ble avskluttet i Brest i helgen

Publisert Sist oppdatert

I klassen under 17 år vant Fjon gull. Dermed ble det tre medaljer til to gutter og premie til Martine Steller Mortensen som ble nummer 6. i jenteklassen.

Det var nesten ikke vind da seilerne ble sendt på vannet, og strømmen var så sterk i tillegg at mange seilere måtte taues til baneområdet. Det var tydelig at arrangørene var bestemt på å få gjennomført de planlagte ti seilasene for begge klasser. Da klokken nærmet seg 14 fylte det fra vest og det var mulig å starte dagens første og mesterskapets siste seilas for jentene. Danske Trine Bentzen valgte å stå over siden hun allerede var europamester og var isteden med ut i trenerbåt. Jentene kom avgårde etter en tilbakekalling. Nora kom veldig godt ut fra start, men fikk gult flagg i det starten gikk og måtte ta straff. Martine fikk heller ikke en drømmeseilas, og alle de tre norske jentene avsluttet med plasseringer i siste halvdel av feltet i de vanskelige forholdene. Nora ble tilslutt nummer fem i jenter U17 år.

Taktisk guttefinale

For guttene skulle det bli en veldig interessant og spennende seilas. Lars Johan måtte bli 11 eller bedre for å vinne dersom Fredrik Rask eller Håvard ble topp fem. Dersom de begge var dårligere en fem ville Lars Johan vinne uansett dersom det bare ble en seilas for guttene. Håvard måtte slå Fredrik med tre poeng for å gå forbi ham på listen og ta sølvet. Hvis arrangørene klarte å gjennomføre to seilaser måtte Lars Johan få maks. 12 poeng til sammen i de to siste for å vinne. Og det ville i tillegg være veldig åpent mellom Håvard, to dansker og en finne om alle medaljene.Følgelig har det vært mye poengregning i den norske leiren det siste døgnet, og sikkert i den danske.

Kort bane

Arrangørene la en ekstremt kort bane i forhold til de foregående dagene, så det var tydelig at de ønsket å gjennomføre to seilaser. Det var vanskelig å komme seg oppover kryssen i motstrømmen. Ole Unger Weierholt fra Arendal rundet som beste norske på 11. plass på kryssen noe som var hans desidert beste resultat i mesterskapet dersom plassen skulle holde - og det gjorde det nesten, han ble 17 i mål. Lars Johan og Håvard rundet langt bak, mens Fredrik hadde los på teten på en 9. plass.

Til første gate kom Fredrik på 9, Ole på 14, Lars Johan ca. 30 og Håvard ca. 42. Om dette resultatet ble stående ville gull og bronse gå til Norge. Klokken var nå 15.25 og siste mulige varselsignal for et race til var kl 15.59. Banen var så kort at guttene bare brukte 10 min på kryssen, og ned mot andre gate hadde guttefeltet tatt igjen nesten hele jentefeltet som hadde lengre bane på sin ytterloop. På vei ned mot sløremerket var det samme stilling og klokken var blitt ca. 15.40 når de første guttene kom.

Kntroversiell seiling

På denne sløreleggen tok Lars Johan avgjørelsen som skapte debatt på land etterpå. Etter å ha sett Fredrik gå i mål som ni og Håvard ca. 40 begynte Lars Johan å roe ned seilingen sin, og valgte å slå rolig mens han seg veldig sakte framover i motstrømmen og klokken tikket. Lars Johan brukte 10 min på den siste tredjedelen av kryssen og rett før han gikk i mål satte startbåten opp AP over A og sendte seilerne på land. Lars Johan gikk rett etter i mål som nummer 69 kl. 15.56 og var europamester.

Frustrert danske la inn protest

Forståelig nok var det frustrerende for Fredrik at Lars Johan valgte å seile etter reglene til sin fordel. Fredrik la derfor inn protest på Lars Johan etter regel to, men protesten ble avvist fordi Lars Johan ikke hadde brutt noen regler og Fredrik hadde ikke informert Lars Johan om at han ville protestere ved første mulighet. Lars Johan ble ikke varslet om protesten før rett før høringen startet. Dersom Fredrik hadde blitt nummer fire hadde Lars Johan seilt i mål for å få et race til. Grunnen til at AP over A kom opp var at ankerkjettingen til startbåten røk, hadde ikke dette skjedd uttaler Lars Johan at han hadde seilt til klokka fire slik at det ikke hadde blitt to race uansett.

Det ble en fantastisk dag for den norske kolonien i Brest å være norsk! Gull til Lars Johan, Bronse og Gull til Håvard, 13. plass til Emil Fadler Kvamme og 18. plass til Martin Halseide. På jentesiden Martine nummer 6. sammenlagt og Nora nummer 14. sammenlagt og nummer 5. i jenter U17.