Martin Halseide og coachen Carl Hansson
Opp på sølvplass: Håvard Kalle Fjon
Lars Johan Brodtkorb leder EM

Norsk EM ledelse til tross for dramatikk

Det oppsto total forvirring i fortolkningen av pumpereglene da vinden i gårsdagen tedje EM seilas for E-jollene løyet og gjorde siste kryss til lens

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Vår beste jente i EM, Martine Steller Mortensen

Dagens rapport fra E-jolle EM i Brest:

Tredje seilas for jentene gikk uten dramatikk, men i gutteklassen skjedde det litt av hvert. Fra starten var det gitt signal om fri pumpeing på unnavindsleggene, men vinden var dalende. Pumpeflagget ble aldri tatt ned, men det var mange som ikke pumpet. På slutten av seilasen hadde Lars Johan Brodtkorb seilt seg opp til en 5. plass på bunnmerket, Håvard Kalle Fjon var på 6. plass, Martin Halseide 9 og Emil Fadler Kvamme ca. 13.

I det de første runder bunnmerket dreier vinden 180 grader og seilerne fikk kryss til lemerket, og de som skulle ha krysset inn i mål fikk lens kombinert med løying og kraftig motstrøm, samtidig som de bakerste i feltet fremdeles lenset. Resultatet ble at de som hadde rundet bunnmerket begynte å pumpe seg opp i mål. Bare Lars Johan og Mathias Livbjerg fra Danmark av de første unnlot å pumpe siden pumping ikke er tillat på en krysslegg selv om det er fri pump i racet. I mål ble Håvard 3, Martin 5, Lars Johan 15, Mathias 16 og Emil 18.

På land la de inn en søknad om godtgjørelse som de ikke fikk. I det samme racet ble Martin protestert på av en fra Belgia på grunn av plass for merket. Det hadde vært en kollisjon ved runding av en av gatene, men protesten endte med at belgieren ble disket. Det var godt å komme i seng etter en lang dag for seilerne. Til tross for mye action har det vært en god norsk dag, og de som ikke har hatt helt topp resultater har kost seg på vannet med gode venner og strålende sol.

Norsk på de to første plassene

Lars Johan Brodtkorb leder fortsatt foran Håvard Katle Fjon som er oppe på andre etter å ha passert Frederik Rask etter gårsdagens tre seilaser. Martine Steller Mortensen hadde en litt dårligere dag og ligger nå på fjerde plass når det gjenstår to dager og potensielt tre seilaser.

Det er meldt svært lite vind de neste to dagene derfor valgte arrangørene å ta tre seilaser lørdag. I den første hadde Lars Johan en knallstart og ledet solid på første kryss. På lensen ble han tatt igjen av to dansker, men det var jevnt mellom disse tre derfra helt til mål og Lars Johan ble nummer to. Emil Fadler Kvamme lå høyt oppe i hele seilasen, men var uheldig i målgang og slo borti bommen til en finne som kom for styrbord på målstreken. Han måtte ta straff og ble 11 i mål. Håvard ble 24 i første og Martine fikk en 8. plass. Martine kom desidert sist ut etter å ha måttet ta straff i starten. At hun klarte å komme topp ti er veldig bra når hun startet flere sekunder etter hele feltet.

I den andre seilasen økte vinden til over 6 m/s og det ble dermed fri pump i hele racet. Lars Johan jobbet hardt og etter å ha ligget fire i starten seilte han inn til en klar 1. plass i mål. Håvard rundet 10 etter første kryss, men jobbet seg opp til 6. plass i mål.

Blant guttene leder nå Lars Johan med 11 poeng på Håvard og 23 poeng på Fredrik, men ikke noe er avgjort her fordi nå har alle minst et dårlig race før de siste to dagene. Fra tredje til fjerde plassen er det 10 poeng, og mellom 4. til 10. plassen er det veldig tett da det bare skiller 8 poeng mellom disse. Emil Fadler Kvamme ligger 13 og Martin Halseide ligger 16 sammenlagt. Martine fikk 5. plass i mål, hennes beste plassering lørdag. Alle nordmennene har generelt seilt bedre i mye vind.

Dansk blant jentene

I jenteklassen er det Trine Bentzen fra Danmark som har et grep om gullet når hun nå leder med 16 poeng før de siste racene. Martine har 7 poeng opp til bronse og 9 poeng til sølv, så det er fortsatt spennende om de to siste pallplassene. Men det er faktisk meldt så lite vind at man er usikre på hvor mange race det er mulig å få fremover. Nora Brodtkorb ligger 13 sammenlagt etter 7 race.

Resultater på EMs hjemmeside: