Luna Rossa og Emirates Team New Zealand fikk medhold i juryen

I en salomonisk dom fikke begge parter litt, men størst fordel får nok «protestantene» Luna Rossa og Emirates Team New Zealand.

Publisert Sist oppdatert

San Francisco, 07/11/2013 – America’s Cup Event Authority (ACEA) annonserte igår at seilasene om Louis Vuitton Cup og America's Cup kan gå etter planen dersom lagene etterlever de eksisterende klasseregler for AC72 og de 37 sikkerhetsreglene som ble lansert i kjølvannet av Artemis Racing kullseiling som førte til Andrew ‘Bart’ Simpsons død i mai.

Medhold fra juryen

Den Internasjonale Jury ga dermed medhold til protestene fremmet av Emirates Team New Zealand og Italias Luna Rossa Challenge som gikk ut på at regattasjefen ikke alene kunne endre reglene for regattaen, selv ikke om han mente å ha seilernes beste interesser i tankene.

- Dette betyr at båtene kan seile såfremt de holder seg til de eksisterende klassebestemmelser for AC72 og de nye sikkerhetsreglene, sa ACEA sjefen, Stephen Barclay.- Dersom lagene følger opp disse vil U.S. Coast Guard Marine Event Permit stå uendret.

I samsvar ned reglene

Regattasjefen Iain Murray er komfortabel med juryens dom og bekrefter at Emirates Team New Zealand og Luna Rossa begge er i samsvar med AC72 Class Rule og sikkerhetsreglene. Han er mer usikker på hvor Artemis Racing, som stadig forbereder sin nye AC72, står i dette bildet. En talsperson for laget har uttrykt at båten ikke umiddelbart er i samsvar med noen av disse og hvordan laget vil løse disse utfordringene vet man idag ikke.

Lagenes respons til juryens beslutning:

Emirates Team New Zealand uttaler at de er fornøyd med juryens beslutning om å opprettholde klassereglene for AC72 Class Rule slik at disse kun kan endres ved enstemmighet av deltakerne og regattasjefen i fellesskap. Emirates Team New Zealand vil støtte Regattasjef Murray i hans anstrengelser for å gjennomføre en trygg regatta og ønsker velkommen muligheten for å møte US Coast Guard og Regattasjefen for å foreta de nødvendige justeringer som skal til for å etterleve sikkerhatsplanen. Emirates Team New Zealand har vært helt i samsvar med de 37 sikkerhetsanbefalingene under de to seilasene båten har gjennomført i San Francisco. Luna Rossa vil være det samme umiddelbart og Oracle har bekreftet at båten vil være regattaklar 7. september uansett regler. Artemis Racing er det eneste laget som har uttalt at båten ikke kan være i samsvar med både klasse- og sikkerhetsreglene.

Les hele dommen her