Protest fra Luna Rossa og ETNZ kan avgjøre America's Cup

Mindre enn en uke før starten på Louis Vuitton Cup legger «Luna Rossa» og «Emirates Team New Zealand» inn protest mot regattaledelsen.  Utfallet kan avgjøre de 34. seilaser om America's Cup.

Publisert Sist oppdatert

Pokalforsvarer «Oracle Team USA» har i lengre tid seilt med et ror som er forbudt etter klassereglene for AC72. For å få bedre kontroll på båtens stabilitet i lengderetnigen har den amerikanske båten installert trimbare vinger på roret, såkalte «rudder elevators». Både «Emirates Team New Zealand» og «Luna Rossa» har seilt med godkjente ror og lært seg å stabilisere båten uten disse vingene.

Da AC sjefen Iain Murray 29. juni la nye sikkerhetsregler for seilasene på bordet, inneholdt disse en passus som i realiteten lagaliserer vingene som «Oracle» lenge ulovlig har seilt og trent med. Dette har ført til protester både fra det italienske og new zealandske laget som begge hevder at Murray har satt seg ut over sitt beslutingsområde ved de facto å endre klasserglene for AC72. Protesten omfatter også «Oracle Team USA» som har seilt med et ulovlig ror.

Dersom Murray, som er ansatt av Oracle sjefen Larry Ellison og hans våpendrager Russell Coutts når frem med sine endringer av sikkerhetsreglene vil dette gi pokalforsvareren en stor fordel. Tas protesten fra «Lunas Rossa» og «Emiretes Team New Zealand» til følge gir dette disse en tilsvarende fordel.

De protesterende parter forutsetter at protesten behandles av juryen før starten på Louis Vuitton Cup 7. juli

For den spesielt interessert anbefales Scuttlebutts jnuridiske ekspert Cory E Friedmans kommemntarer

Les sak på Sailing Anarchy