Ingen 5.5 metere når Hankøregattaen starter idag

Interessen for 5.5 meterklassen har vært i bølgedaler tidligere også, men det er likevel første gang i nyere tid at klassen ikke er representert på Hankø.

Publisert Sist oppdatert

Da 5.5 meter mistet sin olympiske status etter OL i Mexico i 1968 var interessen for klassen laber, men takket være Kong Olav som trakk sine utenlandske venner til Hankø holdt klassen stand tross nedgangstider. Fra 1987 vokste flåten av 5.5 metere på nytt i Norge og feltene på Hankø var på opp til 20 båter eller mer når KNS var vert for internasjonale mesterskap. Fra 1993 ble det et generasjonsskifte i klassen med nye og raskere båter fra Sveits og USA og interessen for klassen har siden gått i bølger. Våre seilere har imidlertid vært stabilt i toppen internasjonalt med mange mesterskap til Kristian Nergaard som fulgte i faren Kalles kjølvann. Senest i årets VM som ble arrangert i Karibien ble det to norske medaljer.

Det er derfor en smule oppsiktsvekkende at ingen 5.5 meter stiller til start i årets Hankøregatta. Vi har tatt det som gitt de siste årene at i hvert fall et par båter fra Bahamas stiller opp mot den lille flåten av moderne norske båter. Men i år blir det altså ingen 5.5 metere å se. Det er første gang i Hankø Race Weeks historie og indikerer vel at de få norske lagene som satser i klassen prioriterer å seile i større felt i utlandet framfor å delta i et marginalt felt på Hankø.

Nordisk mesterskap for Draker

Men Hankøregatta skal det bli likevel og med 113 deltagende båter blir årets Hankø Race Week en av de største. Internasjonal blir den også, med nordisk mesterskap i Drakerklassen. Når danske båter stiller til start er det alltid vanskeig for normennene å hevde seg, men vi får sette vår lit til Peder Lunde, Terje Olsson og Jørgen Paulsen og håpe at disse kan kjempe om medaljene mot de fire danske og en svensk båt.

Melleby tilbake

Det har vært stille omkring Eivind Melleby siden han og Petter Mørland Pedersen tok 4. plass i Star i OL, men nå stiller har til start igjen, med Kristian Nergaards Melges 24. Han kan imidlertid ikke regne med å få noe gratis på Hankø. Årets svenske mester Herman Horn Johannessen, samt Christoffer Sundby, Peder Jahre og Kristoffer Spone vil temmelig sikkert være med i tetkampen.

Nest etter Melges 24 klassen er Express den nest største med 22 båter. Her er det mange gode seilere, men vår favoritt er Trygve Leergaard som har vært gjennomgående best i klassen. Han får konkurranse fra Petter Fjeld som denne gangen har byttet 5.5 meteren med Express. Blant de syv IODene som stiller til start blir det trolig kamp mellom veteranen Jan Petter Røed og Ludvig Daae. Sistnevnte er regjerende klassemester og vant på Hankø i fjør og bør vel regnes som favoritt.

Hankøregattaen starter idag og avsluttes søndag, med unntak av Expressene som avslutter sin regatta lørdag.