40 år siden Fastnet triumfen

Det er i år 40 år siden Erling Lorentzens «Saga» vant det berømte Fastnet Race. Mannskapet vil gjerne markere jubileet med ny deltakelse, men skipperen rister på hodet.

Publisert Sist oppdatert

90 år gamle Erling Lorentzen har nettopp fullført årets Færderseilas. Det blir ikke den siste, ifølge ham selv. Han har nå en første, en annen og en tredje plass med 57 foteren «Saga», en båt han fikk bygget til Sparkman & Stephens tegninger hos Franz Maas, Ltd. i Holland i 1971. Sparkman & Stephens var datidens ledende båtkonstruktører og Lorentzen hadde ett siktemål med den nye båten, å vinne.

Representerte Brasil

Bosatt i Rio og med brasiliansk mannskap var det naturlig for Lorentzen å registrere båten under brasiliansk flagg, og «Saga» representerte derfor også Brasil i Admirals Cup, det som da ble regnet som verdensmesterskapet i havseilas for lag. Likevel var vi nordmenn også stolte da Lorentzen, selv norsk som noen, triumferte i Fastnet Race ved å vinne over all i 1973, og da han senere vant sin klasse to ganger. Ingen norsk seiler har noen gang oppnådd tilsvarende resultater i internasjonal havseilas.

I topp stand

Idag, 40 år senere, og 42 år siden båten ble bygget, er «Saga» fremdeles Erling Lorentzens stolthet. Topp vedlikeholdt fremstår båten som ny, bare skroglinjene røper at den skriver seg fra en annen tid. Nå vil mannskapet gjerne vise frem båten og markere 40 års jubileet ved å delta i Fastnet Race på nytt. Lorentzen rister på hodet over det han mener er skjære galskapen, selv om vi synes å merke at han innerst inne kanskje ikke er totalt fremmed for ideen. I så fall var årets Færderseilas ingen dårlig generalprøve, der Lorentzen, selv om han ikke sto til rors hele tiden, klarte seg godt uten søvn de 20 timene seilasen varte. - Men jeg har ikke tid heller, sier han for liksom å avslutte enhver diskusjon om temaet. Erling Lorentzen er fremdelel i full aktivitet. Pensjonisttilværelsen frister ikke 90 åringen, hverken som seiler eller industrimann.

Du kan lese et større intervju med Erling Lorentzen i Seilas nummer 6.

40 år siden Fastnet triumfen
40 år siden Fastnet triumfen
«Saga« vant Fastnet Race i 1973