Sol og også litt vind

Værprognosene for Færderseilasen har blitt enda bedre, men forholdene vil skape store avstander mellom deltagerne.

Publisert Sist oppdatert

Det gjelder å komme seg ut av fjorden og inn i mer vind så raskt som mulig, men det kan bli en utfordring. Ved første start vil det kun blåse 2 m/s innerst i fjorden. Det er båtene som klarer å få fri vind, og utnytte den lille vinden som er maksimalt som vil bli årets Færdervinnere. Under slike lete forhold, så kan vinden variere stort både i retning og styrke på ulike deler av banen. Det er under slike lettvindsforhold det blir størst skille mellom båtene, og båtene som takler forholdene best kommer også først ut i mer vind.

Sol og varmt

19 grader sier tallene på yr, men meteorologen på radioen i dag tidlig mente det kunne bli over 20 grader. Ute ved Færder blir nattetemperaturen styrt av vanntemperaturen som nå er på 14-15 grader. Det vil også være mindre skyer jo lengre ut i fjorden man kommer.

Vinden skal øke

Det kommer til å bli tett med båter innenfor Dyna Fyr. Vinden vil gradvis fylle inn, og ved siste start, så skal det blåse 5 m/s fra sørsørvest ved Dyna Fyr. Det gir fordeler for båter som starter sent. Det vil også fjøre at feltet vil bli svært kompakt inne i indre Oslofjord.

Krysskamp ut Oslofjorden

18.42 er det høyvann i Drøbaksund. Frem til det vil det være motstrøm, og etter det sannsynligvis med strøm i Oslofjorden. Det betyr at båtene med tidelig start vil også slite med mer motstrøm den første delen av Færder’n, Dette vil også bidra til at feltet vil samle seg inne i fjorden. Men etter siste start vil det være flotte vindforhold, hvor mange båten vil ha ideelle kryssforhold. Vinden vil holde seg hele kvelden, og først avta etter midnatt inne i fjorden, men holde seg over 5 m/s ved Færder.

I siste Seilas finner du en omfattende artikkel om strømforholdene i Oslofjorden. Du kan laste ned saken her.

Skifte lørdag morgen

Ved soloppgang vil det bli et markant vindskift i følge prognosene. Da snur vinden fra sørsørvest til nordvest. Det betyr at det vil bli kryss inn fra Færder for båtene lengst bak, mens båtene som vant kampen ut Drøbaksund, også vil dra fordel av forholdene den siste delen av regattaen. Det betyr at raske båter med høyt måletall vil ha en fordel i år.

Last ned værfiler.

Yr har lagt ut værprognosen for Færderseilasen som Grib-filer. Du finner dem her.

Følg Færdern direkte her.

Prognoser for Færder Fyr