Erling Lorentzens Fastnetvinner «Saga».
Wolfpack i Færderseilasen

Duellene vi går glipp av

To par båter som ellers kunne ha gitt hverandre morsom fight i årets Færderseilas har valgt å starte i forskjellige klasser.

Publisert Sist oppdatert

Kong Haralds «Sira» vant sin LYS klasse og var en av de beste båtene i fjorårets Færderseilas. Nå stiller Kongen med den vakre klassiske 8-meteren fra 1938 igjen, og fordi han har Statsråd han må delta i tidlig på dagen, rekker han ikke å starte sammen med de klassiske treseilerne. Isteden starter «Sira» igjen i LYS sent i startrekken og kunne denne gangen ha fått konkurranse fra Magne Brekke og hans Tore Holm konstruerte «Wanda» fra 1937 og som i «Sira»s fravær leverte en ypperlig serie under VM for 8 metere i Cowes i fjor. Brekke starter imidlertid sammen med de klassiske båtene som har en av de tidligste startene i regattaen. Dermed går vi glipp av en morsom duell mellom to båter som har konkurrert mot hverandre tidligere, den gang «Wanda» seilte undef svensk flagg og fra tid til annen deltok i Hankøregattaene. 

To båter som har kjempet hardt om å komme først rundt Tristeinbanen i flere tidligere seilaser er TP 52 «Wolfpack», ex «Fram XVI» og Cookson 50 «Camilla». I årets seilas stiller eieren Ole Martin Vordahl i doublehanded klassen og overlater til Thomas Nilsson & Co å ta vare på konkurrentete i de fullt bemannede båtene.

Til gjengjeld kan vi kanskje håpe på en spennende match mellom de to røde 57 foterne fra Sparkman & Stephens tegnebord, «Berge Viking» fra 1980 og nå under Morten Bergesens kommando og Erling Lorentzens sagnomsuste «Saga» fra 1971 og vinner av Fastnet Race i 1973. Skipper i Færderseilasen Er Erling Lorentzen selv, nå 90 år gammel.