Død og fortvilelse i America's Cup miljøet

Så skjedde det man fryktet mest av alt med de ukontrollerbare AC72 katamarenene, en dødsulykke etter kullseiling.

Publisert Sist oppdatert

Artemis Racings Andrew «Bart» Simpson, den britiske Starbåtseileren med to OL medaljer, gull i 2008 og sølv i 2012, omkom igår etter at lagets AC72 kullseilte under trening på San Francisco Bay. Simpson var an av de 11 personene ombord. Alle de andre ble reddet. Simpsons makker i Starbåten, Iain Percy, er sportssjef for Artemis Racing,

Simpson ble sittende fast under båten i 10-15 minutter og var bevisstløs da han ble frigjort. Opplivningsforsøk både på sjøen og i land var resultatløse. Simpson og en annen av seilerne ble tatt i land og fraktet til St. Francis Yacht Club. CPR ble gjennomført på Simpson, men han ble etter kort tid erklært død. Skaden på den andre personen skal ikke ha vært livstruende.

- Hele Artemis Racing team er lammet av ulykken, sier CEO Paul Cayard. - Våre dypeste kondolanser til Andrews kone og familie.

Artemis Racing team har ikke oppgitt årsaken til ulykken, men den bekrefter påstanden til lagets rormann Loïck Peyron, som i et intervju i neste nummer av Seilas uttaler at seilingen med de 72 fot store katamaranene kan være svært farlig.

Et vitne har uttalt at båten kullseilte forover og at dette forårsaket at skrogene og bjelken som holder båten sammen ble revet fra hverandre, En annen hevder at det var bjelken som sviktet og som førte til at masten datt ned og skrogene ble snudd opp ned.

Et bergningsfartøy har nå slept vraket til Clipper Cove, mellom Yerba Buena Island og Treasure Island.

Artemis Racing seilte i den første av lagets to AC72, som har hatt fartsproblemer siden sjøsetting. Den var nå ombygget for å kunne løfte seg på foiler. Båt nummer to var nettopp ferdigstilt og ble levert til basen i Alameda sist tirsdag, 7. mai. Laget har tidligere uttalt at seilingen i den nye båten skal starte i juni. Det er ennå for tidlig å si noe om hvorvidt denne ulykken vil påvirke lagets videre program,

Louis Vuitton utfordrerserie starter 7. juli med selve America's Cup seilasene fra 7. september i år. Artemis Racing er Challenger of Record for de 34. seilaser om America's Cup.

Død og fortvilelse i America's Cup miljøet
Bart Simpson, dobbelt OL medaljør i Star