Verdenscupen utvikler nytt scoringssystem for OL

Årets verdenscup i seiling har vært benyttet til å prøve ut et nytt scoringssystem for neste OL. ISAF ønsker å videreutvikle medaljefinale konseptet.

Publisert Sist oppdatert

Medaljefinalen ble i sin tid innført på direkte initiativ fra daværende ISAF president Göran Pettersson for å hindre at OL regattaen skulle avgjøres før siste seilas slik det ofte var tidligere og gullvinneren dermed kunne avstå fra avslutningen av regattaen. Dette mente man var uheldig for hvordan sporten ble oppfattet av presse og publikum. Fremdeles er det imidlerid mulig at regattaen avgjøres før finalen, men det er nå obligatorisk for alle de ti beste å seile siste seilas.

For å utvikle finalekonseptet har man benyttet Sailing World Cup i år til å teste ut ulike formater for å kåre vinnerne, og man har foreløpig landet ved et format som vektlegger finalene mer enn tidligere. Utfordringen ligger i å finne frem til et format som seilerne oppfatter som rettferdig samtidig som ISAF kommer et skritt videre i å øke publikumsforståelsen av seilingen.

Forslaget for OL i 2016 går nå ut på å ha seks seilaser der de ti beste går til en finale bestående av to seilaser som teller doble poeng. Resonnementet er at jo færre seilaser det er i kvalifiseringen desto større vekt vil finalene få i sammenlagtbergningen. I tillegg vil formatet redusere antal dager for regattaen fra dagens to uker til en drøy uke. Dette vil kunne redusere kostnadene på en gren som er en av de dyreste på OL programmet.

Formatet er nå ute på høring hos seilere og trenere og man vil trolig benytte neste års verdenscupregattaer til ytterligerel testing.