Slingsby og Bruni best i Napoli

Avslutningen av AC45 regattaen i Napoli var en stor suksess med spennende finaler både i fleet og matchseiling.

Publisert Sist oppdatert

Napoli bød på lett og skiftende vind, rundt 10 knop, noe som gjorde forholdene svært krevende for de åtte AC45 som seilte sine finaler igår.

Dagen åpnet med matchseiling, der OL vinneren i Laser, Tom Slingsby og stand in for Jimmy Spithill på Oracle teamet, møtte Fransesco Bruni, egentlig taktiker, men for anledningen forfremmet til rormann på Luna Rossa Piranha. Bruni som har mer erfaring som matchseiler enn Slingsby og som holdt seg selv som forhåndsfavoritt, knuste konkurrenten i starten og ledet det meste av seilasen. En taktisk feil av Bruni på andre kryss ga Slingsby muligheten til å velge side og en vindkantring med trykkforskjell gjorde at han seilte seg helt opp i hekken på konkurrenten. Med styrbordfordel neste gang lagene møttes var Slingsby plutselig foran. Deretter tok han godt vare på ledelsen og vant klart i mål.

Foran den avgjørende fleetseilasen, var det fire båter som skilte seg ut, alle med gode mulighter til å vinne sammenlagt. Dean Barker, Emirates Team New Zealand ledet før den avgjørende seilasen, med Tom Slingsby, Ben Anslie og Yann Guichard, Energy Team på de neste plassene. Fransesco Bruni var outsider og avhengig av dårlige plasseringer av de andre for å kunne ta hjem seieren.

Slingsby tok kommandoen fra start, og med Barker og Ainslie godt bak i køen, så han ut til å kunne sikre seg "The double" med seier både i match og fleet.

Slik gikk det imidlertid ikke. Ledelsen skiftet flere ganger, Guichard var oppe og ledet en stund, men det var Fransesco Bruni som trakk det lengste strå og vant til slutt foran et begeistret hjemmepublikum.

Regattaen i Napoli var en stor suksess i det fine vårværet og det rapporteres at mer enn en million mennesker hadde fulgt regattaen fra land i løpet av de fire dagene det ble seilt. De fikk alle valuta for pengene idet start, rundinger og målgang tett på land.

America's Cup World Series Naples Championship Standings

1. Luna Rossa Swordfish, Francesco Bruni, 80 points

2. ORACLE Team USA, Tom Slingsby, 80

3. Emirates Team New Zealand, Dean Barker, 71

4. Luna Rossa Piranha, Chris Draper, 70

5. J.P. Morgan BAR, Ben Ainslie, 65

6. Energy Team, Yann Guichard, 58

7. Artemis Racing White, Charlie Ekberg, 40

8. HS Racing, R. Hagara/H.S. Steinacher, 36

9. China Team, Mitch Booth, 30

2012-2013 America's Cup World Series Season Championship

1. ORACLE Team USA, Spithill / Slingsby, 245 points

2. Luna Rossa Piranha, 191

3. J.P. Morgan BAR, 181

4. Emirates Team New Zealand, 171

5. Energy Team, 160

6. Artemis Racing White, 160

7. Luna Rossa Swordfish, 151

8. Team Korea, 105

9. ORACLE Team USA Coutts, 98

10. Artemis Racing Red, 90

11. China Team, 73

12. HS Racing, 36