Beskjeden norsk Hyéres-tropp

Beskjeden norsk Hyéres-tropp

Norge stiller med en beskjeden tropp i verdenscupregattaen i Hyeres i Frankrike, men den er ikke uten håp om medaljer.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Det stilles kanskje aller størst forventninger til Bjørnar Erikstad i Hyeres – etter seieren i 2.4 mR på Palma nylig. [FOTO: Jacob Haug]

Norge vil kun være representert i fem klasser når verdenscupregattaen starter kl 11:00 i den franske Middelhav-byen Hyeres i dag. At deltagelsen er såpass liten er helt i tråd med sportssjef Jan Steven Johannessens ønske om at de norske seilerne skal seile mer i norsk farvann enn tidligere. Dette for å bidra til å bygge opp et sterkere norsk miljø. Derfor er norgescupene neste weekend prioritert fremfor verdenscup i Middelhavet.

Det er da ogå de mest erfarne norske seilerne som stiller til start i Hyeres, og det er først og fremst de norske paralympics-seilerne det stilles forventninger til.

Skal forsvare gull

Bjørnar Erikstad fra Tønsberg skal forsvare seieren sin fra verdenscupen på Mallorca nylig, og han er naturlig nok en av favorittene i klassen, som stiller 15 seilere i alt. På Mallorca var de 25, men der manglet paralympicsmesteren Helena Lucas fra England. Hun er på plass i Hyeres, sammen med for eksempel Heiko Kroeger fra Tyskland, som tok sølv i OL.

Det norske Sonar-laget som består av Aleksander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen fra KNS er også blant favorittene i Sonar, som kun har seks båter på startlinjen, men det er til gjengjeld de fem beste fra London-paralympics. Arrangørene i Frankrike har pekt ut de paralympiske mestrene Udo Hessels, Marcel Van den Steen, og Mischa Rossen fra Nederland som favoritter.

Kald norsk vinter

Det norske laget har lidd under den strenge norske vinteren, så det er blitt lite med seiling blant isflakene i Oslofjorden. Laget har derimot allerede vært en uke i Hyeres, og trener Jacob Haug kan fortelle at de har fått trent godt, og at det også først og fremst ser på regattaen i Hyeres som nyttig trening.

– Men vi skal kjempe for å klare målet vårt, og vi har forventninger til oss selv om å oppnå en like bra plassering som i paralympics, sier Per Eugen Kristiansen.

Det norske Sonar-laget har som mål å ha gode starter, god båtfart og utelukke de store feilene på taktikkvalg.

To brettseilere

Sonar-Aleksanders bror, Sebastian Wang-Hansen, var den eneste norske seileren som nådde medaljefinalen (de 10 beste) på Mallorca. KNS-seileren i RS:X-klassen har gjort store fremskritt, og det blir spennende å se om han klarer å følge opp i Hyeres i konkurranse med 56 andre brettseilere.

Norge er også representert i kvinnenes RS:X-klasse med Maria Aadland Mollestad. På Mallorca stilte hun med nyoperert arm, men hun klarte seg likevel bra. Det er forhåpninger om at hun med sterkere arm skal kunne få til en like god konkurranse i Frankrike som på Mallorca.

Spennende come back

Kristian Ruth fra Asker gjør et svært interessant «come back» i Laser. Etter å ha vært i tenkeboksen siden OL i London, der han endte på en for ham selv skuffende  16. plass, har han nå bestemt seg for å satse for fullt på OL i Rio. Målet er intet mindre enn medalje – og helst av gull.

Ruth har en hovedsponsor (av tre)  på plass og er i ferd med å samle et sterkt lag rundt seg. Blant annet har han engasjert den australske treneren Brett Beyer på heltid. Beyer fulgte Kristian de siste månedene frem mot OL i London, og sammen med ham gjorde Ruth store fremsritt. Ruth har også mentaltreneren til Petter Northug, Erik Bertrand Larssen, og Susann «Tutta» Pettersens manager, Kevin Skabo, med på laget sitt.

Kristian Ruth har vært i Hyeres og trent de siste ukene etter et langt opphold fra seilingen, og motstanden blir tøff. Blant annet vil han møte den brasilianske legenden Robert Scheidt som har fire olympiske medaljer (to i gull) og 10 VM-titler (i Laser og Star). De siste årene har Scheidt seilt Star, men etter at den klassen nå er ute av OL, har han bestemt seg for å satse på Laser igjen på hjemmebane i Rio de Janeiro.

Pavlo Kontides fra Kypros, som tok sølv i London-OL, Nick Thompson fra England, Andy Maloney, New Zealand og Tom Burton fra Australia er andre sterke konkurrenter blant de 122 Laser-seilerne som stiller til start.