Magnus Olsson død

En av Skandinavias største seilerprofiler, Magnus "Mange" Olsson, døde på sykehus i Spania igår etter å ha fått slag mens han fungerte som coach for VOR laget SCA på Lanzarote tidligere i uken. Han ble 64 år og var først og fremst kjent for sine seks deltakelser i Whitbread/Volvo Ocean Race.

Publisert Sist oppdatert

Per Magnus Bertil Olsson, født 4. januar 1949 i Stockholm, død 20 april 2013 var en umåte populær og dyktig seiler. Han var viden kjent for sitt brede smil og smittende humør og kom derfor til å virke som inspirator for flere generasjoner seilere, både i Sverige og internasjonalt.

Knut Frostad som debuterte i Whitbread regattaen for 20 år siden beskriver "Mange" som sin mentor da han fikk sin første erfaring som jorden rundt seiler på "Intrum Justitia". Ingen har deltatt i flere Whitbread/Volvo regattaer enn han og han var en naturlig ambassadør da VOR samlet veteraner i gamle og nye båter til den vellykte Legends regattaen i Alicante i 2011. Også Aksel Magdahl fikk gleden av å seile med "Mange" da han som navigatør på "Ericsson 3", vant den lengste etappen i regattaens historie, etappe fem mellom Qingdao og Rio de Janeiro i 2009 - en distanse på hele 12 300 nautiske mil. "Mange" hadde da overtatt jobben som skipper. Også Eivind Melleby og Arve Roaas var med på deler av denne regattaen. En annen nordmann som fikk seile med Magnus Olsson var Claus Landmark som var med "The Card" i 1989-90.

Magnus Olssons deltok i følgende Whitbread/Volvo Ocean Race:

Drum 1985-1986

The Card 1989-1990

Intrum Justitia 1993-1994

EF Language 1997-1998 (første plass)

Assa Abloy 2001-02 (andre plass)

Ericsson 3 2008-09 (skipper)

Magnus Olsson vokste opp i Bromma utenfor Stockholm. Han startet seiling på Mälaren da han var åtte år gammel og gikk gradene i OK jolle, Trapez og 505 der han vant tre svenske mesterskap. På denne tiden møtte han Pelle Petterson som tok ham med i mannskapet på 12-meteren "Sverige" i America's Cup i 1976. Her fikk han sin introduksjon til internasjonal proffseiling og i 1985 debuterte han i Whitbread Round the World som mannskap på Simon Le Bons "Drum".

Det ble starten på en lang og historisk karriere og han var på et eller annet vis involvert i samtlige Whitbread/Volvo seilaser siden, ofte som coach og teknisk rådgiver, men først og fremst som teambygger og inspirator. Han var i disse dager coach for jentelaget på SCA og man kan si han falt på sin post da han tidligere denne uken fikk slag på basen i Puerto Calero på Lanzarote. Etter at de første prognosene for å komme seg til hektene virket lovende, gikk det raskt nedover med ham mot helgen og han døde med sine to sønner og gode venner rundt seg på et sykehus i Spania lørdag.

Vi lyser fred over Magnus Olssons minne.

Magnus Olsson (SWE) skipper of Ericsson 3 after finishing as last boat in to Marstrand.Volvo Ocean Race 2008-09 arrival of Leg 8 in Marstrand, Sweden. Photo credit: Oskar Kihlborg/ Ericsson Racing Team 2009
"Mange" Olssons største øyeblikk i Volvo Ocean Race, da han som skipper vant etappen Qingdao-Rio i 2009