Oppsummering etter verdenscup

Selv om det også blir norske deltakere i sesongens aller siste verdenscupregatta i Hyeres, var regattaen på Mallorca prioritert av NSF. Her er en oppsummering av hvor norske seilere i OL klassene står akkurat nå.

Publisert Sist oppdatert

Verdenscupregattaen ved Palma på Mallorca viste at vi har et sterkt jentelag på gang i Laser Radial. Fem jenter, hvorav fire plasserte seg mellom 11 og 21 i gullfinalen og den femte med topplassering i sølvfinalen, bekrefter at det jobbes godt med Laserne i Norge. Tiril Bue var nærmest av de norske til å få være med i medaljefinalen, og tok 11. plass i et felt  på 66 båter. Ina Berentsen Kullmann ble 13, Line Flem Høst ble 20 og nest beste junior, mens den antatt beste av våre, Marthe Enger Eide som har seilt lite siden OL, ble nummer 21. Celine Herud ble 43. For første gang siden glansdagene i E-jolle har vi endelig et lag med god bredde og på siste ISAF ranking gjør samtlige solide hopp på listene, med Marthe på 7. plass som den beste. Moro for sportssjefen Steven Johannessen som også var sentral i E-jolle perioden, NTG trener Frank Kirkeland og klubbtrenerne som står bak jentene.

Det beste enkeltresultatet sto Bjørnar Erikstad i 2.4 meter for. Med seire i seks av ni seilaser var Tønsbergseileren suveren, særlig når det blåste. I et felt med 26 båter, riktignok uten Paralympicsvinneren Helena Lucas og de beste franske og nederlandske seilerne, gjennomførte Erikstad sin kanskje beste serie noensinne og med ny trener satser han nå for fullt mot Rio 2016. Sonarlaget som er det andre norske med verdenscupseier i år, fikk dessverre ingen klasse på Mallorca.

Svært gledelig var også Sebastian Wang-Hansens 6. plass i RS:X. KNS seileren som har forbedret seg gjennom hele fjoråret imponerte med plass i en medaljefinale i et stort felt. Maria Aadland Mollestad er også på vei opp og ble 12 blant jentene.

Mathias Mollatt tok en sterk 18. plass blant 119 lasere. Han får nå konkurranse fra Kristian Ruth som ar hatt seile- og tenkepause siden OL, men som nå har bestemt seg for å gi full gass mot i 2016.

I den  nye OL båten 49er FX stilte bare ett av de to norske lagene som satser i klassen. Helene Næss og Marie Rønningen hadde liten forhåndstrening, men viste at de allerede behersket båten bra og var flere ganger høyt oppe i enkeltseilaser. Til slutt ble det 17. plass av 34 båter. Absolutt godkjent i fravær av søstrene Agerup som valgte E-Cup i 29er der de ble beste jentelag. Ragna og Maia som fremdeles er juniorseilere prioriterer i år ISAF jr VM der tomannsjollen fremdeles er 29er.

Norges Seilforbund hadde besluttet å prioritere verdenscupregattaen i Palma som er en av fire på årets terminliste. Til de to foregående, i Melbourne og Miami var deltakelsen laber og med stor overvekt av lokale seilere. På Palma var det nesten tre ganger så mange båter som i Miami og mange flere deltakende nasjoner. Dette bekrefter Europa som kraftsenteret i seiling for OL klassene og skaper utfordringer for ISAF om hvordan verdenscupen skal drives videre. ISAF har nå besluttet at verdenscupsesongen 2013-14 innledes i Qingdao i oktober.

Storbritannia var klart beste nasjon på Mallorca med medaljer i seks av ti klasser. Danmark hadde fem, Nederland fire, Tyskland tre, New Zealand tre og Australia to medaljer. I alt var 13 nasjoner representert på seierspallen.

I Hyeres regattaen fra 20. til 27. april deltar Sebastian Wang-Hansen og Maria Aadland Mollestad i RS:X, Kristian Ruth i Laser, Anders Pedersen i Finnjolle, Bjørnar Erikstad i 2.4 meter og Alexander Wang-Hansen, Marie Solberg og Per Eugen Kristiansen i Sonar.