Bjørnar Erikstads største seier

Bjørnar Erikstad vant suverent på Mallorca – og Sebastian Wang-Hansen seiler medaljefinale.

HOVEDBILDE: Bjørnar Erikstad pekte seg klart ut i 2.4 mR-klassen på Mallorca. [Foto: Jesus Renedo/SofiaMaphre]

Tønsberg-seileren Bjørnar Erikstad var uslåelig på Mallorca i 2.4 mR-klassen og avsluttet verdenscup-regattaen med to nye seire. Mens han innledningsvis hadde en hard og jevn kamp mot briten Megan Pascoe, var nordmannen nådeløs i sluttfasen og fikk det ene seiersskuddet etter det andre. To seire ble det også i går, og dermed endte det med tilsammen seks seire i de ni enkeltseilasene.

Seieren er hans største noensinne.

– Bjørnar seiler veldig fort når det blåser, og dette har gitt ham stor selvtillit på banen, sier treneren, Jacob Haug, om sin elev.

Sebastian Wang-Hansen i medaljefinale

2.4 mR-klassen ble ferdig med sine seilaser i går, men for de øvrige klassene er det medaljefinaler i dag. Til dem er de ti beste gått, og for alle klassene, bortsett fra i 49er og 49erFX, skal det seiles to seilaser som alle teller dobbelt og som ikke kan strykes. I de to 49er-klassene skal det seiles fire seilaser. De teller ikke dobbelt, men de kan ikke strykes.

Sebbastian Wang-Hansen er den eneste norske seileren som skal i aksjon i dag. Han ligger på 6. plass i RS:X-klassen og med dobbel telling og gode resultater i dag, har han gode muligheter til å seile seg ytterligere opp på listen. Tre seilere har pekt seg ut, og det vil være mellom dem kampen om medaljene fortrinnsvis vil stå. Det er spanske Ivan Pastor Lafuetne, brasilianske Ricardo Santos og Julien Bontemps fra Frankrike.

– Vi har pakket ned alle båtene, men latt coach-RIB-ene være på vannet, for i dag skal hele det norske laget ut på vannet og heie på Sebastian, sier sportssjef Jan Steven Johannessen til Seilas.

Neste medaljefinale i Laser Radial

Norge var imidlertid på nippet til å få to aktører på banen i dag. Bare fire poeng og én plassering skilte Tiril Bue fra KNS fra å være med i det gode selskap. Hun avsluttet knallsterkt i gullfinalen med 5. og 7. plass i Laser Radial, og det brakte henne opp på den «sure» 11. plassen sammenlagt. Det er likevel den sterkeste norske plasseringen i Laser Radial på lenge i verdenscupen – om mulig noensinne (facts er ikke tilgjengelig i skrivende stund).

Sportssjef Johannessen er svært godt fornøyd med det norske Radial-lagets innsats.

– De har mer å gå på når det gjelder å ha fart i båten, men de har seilt veldig godt på banen og hatt gode starter, sier han.

Ina Berentsen Kullmann, Bærum kom på 13. plass, Line Flem Høst, KNS ble nummer 20 og Marthe Enger Eide, Bærum endte på plassen bak henne. I sølvfinale-feltet avsluttet Celine Therese Herud fra Moss lovende med en første og en annenplass, og det ga henne en 10. plass i sølvfinalen og en 43. plass totalt.

I jentenes RS:X-klasse var heller ikke Maria Aadland Mollestad fra KNS langt unna en plass i medaljefinalen. En meget sterk 12. plass endte hun på.

Vant enkeltseilas

Også Mathias Mollatt fra Moss avsluttet sterkt og vant en av gullfinale-seilasene i går. Det ga ham solide byks oppover resultatlisten med en 18. plass som endestasjon.

De ferske 49erFX-jentene Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg opplevde også et gledens øyeblikk i går. De to jentene har bare tre-fire ukers erfaring i båten, men likevel klarte de å være først på det første bidevindsmerket i en av seilasene.

– De har gjort meget store fremskritt i løpet av seilasene her på Mallorca, kommenterer Jan Steven Johannessen.

Av 34 lag endte de på en 17. plass sammenlagt.

Læregutter

I gutteklassen 49er deltok Norge med halvannet lag. Best ble Anders Hylen Klippenberg fra KNS som seilte sammen med danske Christian Christfort Gormsen. De kom med i gullfinalen, men 37. plass havnet de bakerst i det selskapet. Den andre norske duoen, Bror Føyen With og Ludvig Lilleby Johansson fra Asker, ble nummer 72 i sin verdenscup-debut.

I Finnjolle-klassen måtte Anders Pedersen fra Drøbak gi seg. Han var syk da regattaen startet, men viljen og lysten til å delta var så stor at han likevel dro utpå og seilte. Det endte med at han presset helsen sin så hardt at han endte på sykehus. Han er ute derifra nå, men det er uvisst hvor lenge han må holde seg unna fysiske utfordringer.