Laser Radial-lag over all forventning

– Jeg er skikkelig fornøyd med Radial-jentene her på Mallorca, sier sportssjef Jan Steven Johannessen.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Tiril Bue hadde en stor dag på regattabanen på Mallorca i dag [Arkiv-bilde]

[Oppdatert 04.04.2013 - kl 08.38] I går hadde Line Flem Høst dagen i Laser Radial. I dag var det Tiril Bues store dag i verdenscupen på Mallorca. Med en 3. og 5. plass seilte hun over all forventning og foretok et godt bygs oppover resultatlisten. Men også som lag har de norske jentene gjort et stort sprang fremover og imponert, og fire av de fem stiller i morgen i gullfinalen. Det er så vidt vites første gang i verdenscup-sammenheng at noe slikt skjer.

Måtte gi fra seg ledelsen

Bjørnar Erikstad har i løpet av dagen måttet gi fra seg sammenlagtledelsen til briten Megan Pascoeni 2.4 mR, men Erikstad avsluttet dagen med seier – hans tredje i serien. I dagens andre seilas ble det disk på ham.

– Både Bjørnar og treneren Jacob Haug er svært godt fornøyde, og jeg er imponert over Bjørnar. Det står alltid respekt av det han foretar seg, sier sportssjef Jan Steven Johannessen.

Forholdene i dagens seilaser var litt løyere og litt mer skiftende enn de foregående dagene; «en slags avart av en sjøbris», mener Johannessen.

Nytt format

Han forteller også at det for første gang skal forsøkes et nytt konkurranseformat i denne verdenscupen. Det betyr at man i dag er ferdig med kvalifiseringen, og fra i morgen av blir deltagerne inndelt i et gull- og et sølv-felt. Det er i og for seg ikke noe nytt, men det nye er at den plasseringen en seiler hadde i kvalifiseringen, utgjør resultatet i den første seilasen i finalefeltet. I tillegg skal det seiles fire seilaser, og den dårligste kan strykes.

– Det innebærer at det viktigste med kvalifiseringen i dette formatet er å komme seg videre; plasseringen man har, behøver strengt tatt ikke bety så mye. Når finaleseilasene begynner, jevnes forholdet mellom seilerne ut igjen, forklarer Jan Steven Johannessen.

Etter finaleseilasene går de ti beste til medalrace, og der teller plasseringene dobbelt. Og her er det nye at det skal seiles to seilaser, ikke bare en.

– Dette er et forsøk på å beholde spenningen lengst mulig før vinnerne kåres, sier Johannessen.

Til gull-finalen

Line Flem Høst (nr. 14), Tiril Bue (nr. 16), Ina Berentsen Kullmann (nr. 19) og Marthe Enger Eide (nr. 21) er alle videre til gull-finalen i Laser Radial. Celine Therese Herud (nr. 47) må seile i sølv-finalen.

I Laser Standard er også Mathias Mollatt klar for gull-finalen med sin 22. plass av 119 seilere.

– Mathias seiler fort nok, men han sliter foreløpig med veivalget. Han stoler ikke helt på farten sin, og tror derfor at han må seile smartere enn alle de andre. Det gjør at han ikke seiler riktig nok på banen ennå, kommenterer Jan Steven Johannessen.

Henrik Begby ble nummer 78 i kvalifiseringen og må seile sølv-finale.

Begge RS:X-seilerne er også klare for gull-finale. Sebastian Wang-Hansen tar med seg en 9. plass fra kvalifiseringen, mens Maria Aadland Mollestad har en 12. plass i bagasjen.

– Maria, som er nyoperert i armen, seilte alle seilasene i dag uten å få vondt i dag, og det var veldig gledelig, og Sebastian avsluttet dagen med en flott 5. plass. I går brakk han masten og måtte bryte en seilas, forteller sportssjefen.

Glade, lærenemme skiff-seilere

Aller morsomst synes Johannessen det er med de norske skiff-seilerne. Begge lagene er langt unna å nå gull-finalen, men han forteller at de smiler fra øre til øre. Lærekurven deres er bratt.

– Til å begynne med klarte de ikke å komme rundt banen, men nå lærer de noe nytt hver eneste time. De er jo fullstendig klar over at de er helt ferske i gamet, men de morer seg stort over alt det nye de lærer, sier Jan Steven Johannessen.

Bror Føyen With og Ludvig Lilleby Johansson kom på 70. plass, mens Helene Næss og Marie Rønningen ble nummer 30.

Om bord i en 49er uten norsk seilnummer deltar det ytterligere en norsk seiler. Anders Hylen Klippenberg seiler sammen med danske Christian Christfort Gormsen, og med en 37. plass seiler de etter alle solemerker i gull-finalen.

Syk, men seiler

Anders Pedersen havnet i sølv-finalen med en 45. plass i Finnjolle.

– Anders har vært syk under hele regattaen, men han synes det er for galt å ha reist så langt å ikke seile. Men jeg er ikke så sikker på om han ville ha sluppet utpå dersom vi hadde en lege i troppen, sier Jan Steven Johannessen.

England best

Etter at kvalifiseringsseilasene er unnagjort, befester nok en gang England seg som verdens fremste seilnasjon. De vant kvalifiseringen i fem klasser, ble nummer to i to klasser og nummer tre i to klasser. De øvrige seirene fordelte seg på Nederland, Israel, Frankrike, Tyskland, Danmark og Australia.

I morgen er det varslet påfriskende vind igjen.

Filmen nedenunder er fra dagens seilaser.