«Nye Norge» starter på Mallorca

«Nye Norge» starter på Mallorca

Verdenscupregattaen på Mallorca blir den eneste i år med et fullt norsk lag.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Anders Pedersen vil være en av de mest erfarene norske seilerne på Mallorca.

Verdenscupen i Las Palmas på Mallorca fra 30. mars til 6. april er den tredje av i alt fire verdenscup-regattaer for sesongen 2012/13, og dette blir den eneste i år der Norge stiller med et fullt lag. Det er også på mange måter et nytt lag Norge stiller, og det blir den første verdenscup-regattaen i Europa der NSFs nye sportssjef, Jan Steven Johannessen, har ansvaret.

– Vi kommer hovedsakelig til å konsentrere innsats og trening nasjonalt og lokalt i år for å styrke miljøet hjemme, sier Jan Steven Johannessen.

Beskjeden deltagelse utenlands

Utenlandsdeltagelse vil i år bli begrenset til utvalgte europacup-regattaer og andre internasjonale regattaer.

– I den grad vi skal seile utenlands i år, kommer vi til å prioritere regattaer der de norske seilerne har en mulighet til å plassere seg i den beste halvdelen, sier Johannessen og antyder at verdenscupen på Mallorca representerer et unntak i så måte.

– Vi må bare innse at vi har en lang vei å gå for å nå til topps internasjonalt, men i år skal vi starte med å legge stein på stein, sier han.

Langsiktig plan

Han har ingen forventninger til norske topp-plasseringer på Mallorca. De vil forhåpentlig komme når OL nærmer seg i 2016. Kommer det noen på Mallorca, vil det være positive overraskelser.

– Klarer vi å forbedre oss med fem plasser internasjonalt per år, så skal vi være godt fornøyde. Utgangspunktet vil så avgjøre når toppen kan nås, sier han.

Og utgangspunktet vil han få en formening om når det norske laget stiller til start på Mallorca.

Flere debutanter

På Mallorca vil Bror Føyen With og Ludvig Lilleby Johansson fra Asker få sin internasjonale debut i 49er, og det blir ingen myk og snill debut. Hele 82 lag stiller til start!

Det samme gjelder Helene Næss og Marie Rønningen fra KNS i den nye OL-klassen 49er FX. Det blir også deres første store regatta internasjonalt. 35 andre lag møter de.

Norges eneste internasjonale Finnjolle-seiler, Anders Pedersen fra Drøbaksund, er kanskje den av de norske seilerne det stilles høyest forventninger til etter at han tidligere i vinter ble nummer 5 i Cannes – og vant flere enkeltseilaser – i et felt som talte 84 båter. På Mallorca blir de 77 på startlinjen.

Stort Laser-felt

Henrik Begby, KNS og Mathias Mollatt, Moss skal forsvare de norske fargene i Laser. Mathias har tidvis glimtet til med glitrende plasseringer i enkeltseilaser internasjonalt, men mangler foreløpig stabilitet til å plassere seg permanent i fremre tredel av feltet. For Henrik Begby blir det å møte 118 Laser-seilere i verdenscup en nyttig erfaring.

Unge Celine Therese Herud fra Moss skal forsøke seg mot garvete Laser Radial-seilere på Mallorca. Det blir hennes debut i verdenscupen i denne klassen. 57 motstandere møter henne.

Beskjeden brett-deltagelse

Deltagelsen i brettklassene er beskjeden på Mallorca. Sebastian Wang-Hansen, KNS og Maria Aadland Mollestad, Bærum møter henholdsvis 26 og 18 andre seilere i RS:X-klassene for herrer og damer.

Bjørnar Erikstad, Tønsberg stiller til start i 2.4 mR, og ved siden av Anders Pedersen og Sebastian Wang-Hansen vil han være den av de norske seilerne med best plasseringssjanser.

Fire seilere til Hyeres

Etter seilasene på Mallorca fortsetter verdenscupen i Hyeres i Frankrike i slutten av april. Der stiller Norge kun med fire seilere; Sebastian Wang-Hansen, Maria Aadland Mollestad, Anders Pedersen og Bjørnar Erikstad.