Poul Elvstrøm i midten.

Gratulerer med dagen, Poul Elvstrøm

Tidenes best seiler fyller idag 85 år. Poul Elvstrøm har fire OL gull og gav oss et av våre beste minner som intervjuer.

Publisert Sist oppdatert

Paul Elvstrøm er 85 år idag. Har har deltatt i åtte OL fra 1948 til 1988 og vunnet gull i de fire første, i Firefly som 20 åring, deretter i Finnjolle. I 1968 ble han slått av Peder Lunde jr. og endte på 4. plass i Star og tok en ny 4. plass i 1984 i Tornado klassen med sin datter Trine som mannskap. Han var verdensmester i Snipe, Star, 505, Flying Dutchman, Soling, 5.5 meter og halvtonner.

Seilas hadde gleden av å treffe ham i hans hjem i Sigrids vej på Hellerup der han har bodd i hele sitt liv. Etter å ha intervjuet ham i flere timer ble vi invitert ned til strandkanten for å se på hans nye Finnjolle. Elvstrøm var da mer enn 70 år og hadde fått installert et spesiallaget sete slik at han kunne sitte ut til lo uten å måtte belaste mage- og lårmuskler. Da vi spurte om hvorfor han hadde gått til anskaffelse av en ny Finnjolle han ikke kunne benytte i regatta, ga han følgende svar:

- Det er ikke aktuelt for meg å kappseile lenger. Det som betyr noe er å kunne seile ute på Øresund i en båt som er i perfekt balanse med et seil som står helt perfekt. Svaret sier mye om hvorfor Elvstrøm i sin tid ble verdens beste seiler. Han brydde seg lite om konkurrentene, men jobbet hele tiden med seg selv og båten for å oppnå perfeksjon.

Elvstrøm er sterkt dyslektisk og lite glad i å lese og skrive. Til gjengjeld var han svært innovativ. Dobbeltbunn i Soling, trapes for rormannen og selvlenseren kommer alle fra ham. Han var den første som installerte ristropper i jollen sin og bygget ribenk i kjelleren slik at han kunne trene styrke også når han ikke seilte. På den måten revolusjonerte han jolleseiling tidlig på 1950 tallet. Han startet og drev i mange år Elvstrom Sails og bygget plastbåter. Matchseiling kunne han ikke utstå. Det var drepende kjedelig å se på, mente han, og man burde heller seile i trebåtsfinaler der det gjaldt å følge med på forholdene på banen og ikke bare passe på konkurrenten.

Poul Elvstrøm trente den greske kronprins Konstantin frem til han ble olympisk mester Drake i 1960 og var kronprinsens unnskyldning da han stadig måtte til København for å beile til sin utkårede prinsesse Anne Marie.

Da ISAF fylte 100 år var Elvstrøm en av fem seilere som ble invotert til en nyopprettet Hall of Fame i ISAF regi. Han hadde mange norske venner og var hyppig i Norge for å delta i Finnjolleregattaer.

Vi gratulerer Poul Elvstrøm med dagen.