Droppet Baltimore for Newport, R.I.

Volvo Ocean Race har lagt seilasen til Newport R.I. etter først å ha valgt Baltimore som stopover for regattaen i 2014/15.

Publisert Sist oppdatert

Volvo Ocean Race har besøkt USA i hver eneste seilas siden 1989-90. Baltimore har tidligere stått på listen over besøkshavner, senest i 2006 da mer enn 250.000 mennesker besøkte havnebassenget og Race Village, og nå ville VOR gjerne tilbake til byen som hadde stått for et så vellykket arrangement den gangen. Problemet var at besøkstidspunktet i mai 2015 ville kollidere med hesteveddeløpet Preakness Stakes. Kunne hesteløpet flyttes eller byen i det minste gi plass for begge samtidig?

Det var ikke byen villig til. Å flytte Preakness, et stevne som startet i Pimlico i 1873 og arrangert hvert eneste år på samme tid siden 1909 var en umulighet. Det ville være som å be Oslo flytte 17. mai toget til en annen dato. - Vi ville ankomme på et feil tidspunkt for byen, og de kunne ikke endre programmet sitt, sa Jon Bramley, Volvo's talsmann.

Dermed valgte Volvo Ocean Race å gå til nummer to på listen, Newport R.I. som kanskje har enda sterkere tradisjoner innen amerikansk seilsport. Rhode Island er kjent som The Ocean State og i mer enn 50 år, til 1983, var Newport hjemmehavn for America's Cup. Byen var vert for America's Cup World Series i 2012, da 65,000 menneske besøkte området ved Fort Williams under arrangementet som strakk seg over fire dager. Båtene kommer nå til Rhode Island direkte fra Itajai i Brasil og før man legger kursen til Volvo Ocean Race avslutningen i Europa.

Likevel falt beslutningen Baltimores folk tungt for brystet. - Vi er sjokkert, sa Robert Housman, executive director i Ocean Racing USA som sto bak Baltimores tilbud. - Det ville ha vært ille å ha jobbet hardt for noe og så tape, sa han, - men her har man flyttet mållinjen. Vi vant på dyktighet, sa Housman. Ryan O'Doherty, en talsmann for ordfører Stephanie Rawlings-Blake, beskrev beslutningen som uheldig. - Byen og samarbeidspartnerne har jobbet med prosjektet  i god tro, sa han.

Volvo Ocean Race 2014-15 starter i Alicante, Spania og går derfra til Recife på Brasils nordvestkyst. Senere besøker båtene Auckland i New Zealand før de runder Kapp Horn på vei til det andre stopover i Brasil, Itajaí før de setter kursen til Newport. Regattaen avsluttes i Gøteborg. De  røverige stopovers i  2014-15 vil bli kjent i de kommende ukene.