Alex Thomson i mål

Som tredje britiske seiler i historien tok Alex Thomson idag plass på pallen i Vendee Globe seilasen.

Publisert Sist oppdatert

Vendée Globe Live (direct, version française) by VendeeGlobeTV

Ved siden av Ellen McArthur, 2 i 2000/01 og Mike Golding, 3 i 2004/05 plasserer Alex Thomson seg dermed seg sentralt i britisk seilerhistorie når han nå om få minutter går over mål som som tredjemann i Vendee Globe seilasen 2012/13. Prestasjonen blir ikke mindre ved at Thomson seiler en seks år gammel båt bygd for et tidligere race til Bruce Farrs tegninger, mens de to båtene foran ham er nye og tegnet av Guillaume Verdier som idag regnes for å være den fremste designeren av Open 60 båtene. Thomson har også høstet lovord for at han lenge lå stand by havaristen Jean-Pierre Dick for å forsikre seg om at konkurrenten kunne fortsette seilasen trygt etter å ha mistet kjølen syd for Azorene.

Det siste døgnet har vært tøfft for Thomson som siden Azorene har hatt økende skipstrafikk å forholde seg til, ikke minst fra fiskebåter det er vanskelig å få øye på i de store bølgene. Det har blåst opp til 45 knop på det siste strekket mot Les Sables d´Olonne,

Thomsons utseilte tid er 80 dager, 19 timer,  25 minutter og 43 sekunder. Gjennomsnittfarten på den teoretiske distansen på 24,393.41 nautiske mil var 12.6 knop, mens den reelle utseilte distansed var 28, 022 nautiske mil, noe som tilsier at snitthastigheten var hele 14.4 knop. Alex Thomson var ikke bare tredjemann i mål, men han har også oppnådd den tredje raskeste tiden i Vendee Globe seilasens historie idet han også slo Michel Desjoyeaux rekord fra forrige seilas med ca fire døgn.