Unge Risørseilere satser i 29er
Mads og Tomas på Gardsjøen
Unge Risørseilere satser i 29er
Mads og Tomas Mathisen var Årets Seilere i Risør i 2009 og 2011 og ble i 2012 tildelt Risør Kommunes Stipend for Unge Talenter.

Unge Risørseilere satser i 29er

Etter å ha nådd toppen i RS Feva satser tvillingene Mads og Tomas Mathisen for fullt i 29er klassen.

Publisert Sist oppdatert

De to unge seilerne er et resultat av Risør Seilforening måbevisste satsing i ungdomsbåten RS Feva, et rekrutteringsprosjekt igangsatt av Norges Seilforbund med betydelig støtte fra Morten Sig. Bergesens Havfonn.

Tomas og Mads som ennå ikke er 16 år gamle har lagt igjen et stort antall treningstimer både på vannet og på land. Kombinasjonen treningsiver og talent har da også ført til at de har vunnet klassemesterskapet i RS Feva, de har gull og sølv fra NM, og avsluttet sin RS Feva karriere sommeren 2012 med en meget sterk 23. plass i VM med 200 båter på startstreken.

Treneren for norsk 29er klubb, Sivert Denneche har fulgt tvillingene som trener i  2012. Han karakteriserer dem som to nysgjerrige,  lærevillige og motiverte gutter som allerede etter få timer ombord i 29eren overbeviste ham om at dette var et lag som kunne nå langt. - Måten de kommuniserte på, beveget seg på og jobbet sammen for å få båten til å gå raskest mulig på, er svært sjelden å se av seilere i så ung alder, sier Denneche. - Dette er helt klart store talenter som på rekordtid har nådd norgestoppen i en klasse med meget høyt nivå. Teknisk sett er de på høyde med de aller beste og med noen flere store regattaer «i ryggsekken» blir det utrolig spennende å se hvor dette vil ende. Jeg tror de kan bli så gode de vil hvis lysten, viljen og «den sunne galskapen» de tilsynelatende har, får utvikle seg videre, sier han.

- Vi vil satse i 29èr klassen i tre år og i 2013 er målet å være helt i Norgestoppen. For å få erfaring og rutine bør vi være med på mest mulig. I 2013 satser vi derfor på alle Norges cuper, seks Europa cuper og VM hvor det deltar over 200 båter. Europacup er i Frankrike, Spania, Holland, England, Tyskland og Sverige. VM arrangeres i Danmark, sier Mads og Tomas.

Men seilingen koster. I disse dager går guttene ut i sponsormarkedet for å gi, som de uttrykker det, «Vind i seilene til bedrifter som vil fremover». De har laget en flott presentasjon der de viser til budsjett og målsetting. Bare for 2013  regner seilerne med å trenge opp mot kr. 350 000. De har også laget en tre års plan for hvilken progresjon de regner med å ha i 29er klassen, der topp 20 i VM i 2015 synes å være et realistisk mål.