Duellen fortsetter

Duellen fortsetter

Duellen mellom Francois Gabart og Armel Le Cléac´h fortsetter og ledelsen skifter stadig mellom seilerne som følger hverandre som skygger gjennom Sørishavet.

Publisert Sist oppdatert

Etter snautt 40 dagers seilas er de fremste seilerne nå på vei hjem. De har passert midtpunket i Vendee Globe seilasen og kan så smått begynne nedtelleingen til varm dusj, kald pils og en kraftig biff. - Jeg er glad for å være halvveis og på vei hjem, sier Francois Gabart som veksler med Armel Le Cléac´h om å lede seilasen. Akkurat nå er det Le Cléac´h som har et lite overtak, men med en ledelse på 2.5 nm kan man knapt snakke om noen overlegenhet.

Reflektert Gabart

- Jeg  har det OK, men må være forsiktig, fortsetter Gabart. - Det gjelder å ta vare på seg selv og være sikker på ikke å presse på for mye. Noen ganger, når man er trett, er det lett å være nervøs og skjødesløs, akkurat som det er ellers i livet. Det er da det gjelder å trekke pusten og ta en kort lur. Det er vanskelig å snakke om spesielt lykkelige eller vanskelige stunder, fordi noen ganger er man glad for nettopp å ha klart seg gjennom en vanskelig situasjon. Kanskje ser man ikke dette med en gang, men først etter noen dager når en tenker tibake på det som har skjedd. Uansett, erfaringer som dette, selve regattaen og alt gjør at jeg føler meg virkelig priviligert, sier 29 år gamle Francois Gabart

Jean-Pierre Dick i masten

For Jean-Pierre Dick på 3. plass som på mystisk vis har tapt 100 nm de siste 24 timene, har den siste tiden vært vanskelig. Han rapporterer nå at han i flere dager ikke har kunnet bruke to av forseilene, et stagseil og en genaker. - Jeg har måttet vente på forhold som har gjort det mulig for meg å klatre i masten, sa Dick etter endelig å ha fikset fallene. - Dette er en risikabel, men nødvendig operasjon. Du er helt alene, det blåser og det er høy sjø. På toppen av alt, det er kaldt der oppe og da stiller man seg mange spørsmål før men klatrer til værs, sier han.

Tracking

Top fem - kl 0500 20. desember

1 Banque Populaire  Armel Le Cléac´h  11721.5 nm  19.3 knop

2 MACIF François Gabart   + 2.5 nm 17.8 knop

3 Virbac Paprec 3  Jean-Pierre Dick  + 516.5 nm 18.6 knop

4 HUGO BOSS  Alex Thomson  + 840.8 nm 14.0 knop

5 Cheminées Poujoulat  Bernard Stamm  + 879.4 nm 11.7 knop

Full rankings

Isportene krever en annen slags seilgarderobe

2012-13 utgaven av Vendee Globe har flere porter for å begrense isfaren enn noen annen jorden rundt seilas. Posisjonert for hver 1300 +/- nautiske mil forhindrer disse portene båtene fra å komme for langt syd, noe som ellers er naturlig for å seile den kortest mulige distansen. Problemer er at jo lenger syd, desto støre isfjellfare.

Isportene krever imidlertid at båtene tidvis må seile skarpere enn vanlig, noen som stiller andre krav til seilgarderoben. - Følgelig må våre unnavindsseil også kunne tåle skarpere seilas, sier Bruno Dubois, Vice President i North Sails. - Vi må retenke hvordan disse portene krever annerledes seil vel vitende at vi bare kan ha ti seil ombord. Det er utfordringen, sier han.

- Seilgarderobene varierer veldig fra båt til båt, sier Dubois. - Jeg kan ikke si så mye spesifikt, men noen av seilene har utviklet mindre spinnakere som de setter fra baugen eller fra baugspryd, seil man kan benytte også når vinden er forenom tvers. Det er tilfelle med Francois Gabart som dermed ikke har behøvd å presse på så hardt, men har kunne la båtene gjøre jobben. Alle våre seil er nå 3Di som er sterkere enn 3DL seilene.

Det er ni porter mellom Kapp det Gode Håp og Kapp Horn. Lederbåtene er nå på vei syd for New Zealand mot den syvende av dem, som ligger på 52 grader syd.