Ikke tukle med formatet, sier Ainslie

Ben Ainslie holdt åpningsinnlegget under World Yacht Racing Forum i Gøteborg idag. Han var rimelig klar på hvordan seilsporten burde organiseres i fremtiden

Publisert Sist oppdatert

Med fire OL gull og uttalige andre mesterskap er Ben Ainslie ingen hvem som helst i internasjonal seilsport. Derfor var salen fullsatt da han åpnet dagens program under det årlige World Yacht Racing Forum.

Ikke tukle med formatet

Ainslie uttrykte sterk bekymring over det han oppfatter som planer om å spisse OL regattaen med en finale der vinneren av den siste seilasen tar alt. Han mener at man med medaljefinalen har beveget nær grensen av det akseptable når det gjelder spissing, og at man må legge til grunn at seiling er en utendørs sport der forholdene kan variere fra den ene dagen til den andre og også under en enkelt seilas. Vinneren må være den som gjennom flere dager fremstår som den beste seileren, sier Ainslie som mener det er andre på områder seilsporten bør utvikle seg.

Kritisk til ISAFs utvelgelse av OL klasser

Ben Ainslie er svoger til ISAFs generalsekretær Jerome Pels, men er likevel ikke redd for å kritisere organisasjonens prosesser for å velge fremtidige OL klasser. Han slaktet ISAF Councils håndtering av valget mellom windsurfing og kite, og pekte på den seks måneders perioden der windsurfere kastet sitt gamle utstyr på dynga for å gåover til kiting som total mangel på respekt for seilerne, deres ressurser og tidsbruk. Han etterlyste en mulighet for seilerne til å delta i denne prosessen og mente at ISAF går glipp av en viktig ressursgruppe ved ikke å inkludere seilerne.

Ifølge Ainslie var det ille at matchseiling for damer ble tatt ut av OL programmet etter bare ett OL og at en ny OL klasse måtte få minst to eller tre perioder for å innarbeide seg.

Rankingsystemet fungerer ikke

ISAF må utvikle et rankingsystem som gjenspeiler seilernes reelle nivå, sa Ainslie som illustrerte hvor dårlig dette fungerer nå ved at han som verdensmester og OL vinner i år bare er rangert på 13 plass i verden etter det han mener har vært hans beste sesong i Finnjolle noensinne. Tilsvarende var den topprangerte seileren bare 13 i OL. Systemet må få samme status som i tennis og da må det nye metoder til for å beregne skåringen, sa Ainslie.

America's Cup er toppen

Ben AInslie som nå satser sin videre karriere på America's Cup mener at konseptet man nå har utviklet med flerskrogsbåter, nytt format og avansert teknologi har stor overføringsverdi for resten av seilsporten, særlig for OL klassene. Idag er tracking og grafikk på dette nivå uoppnåelig for vanlige arrangører, men Ainslie håper at teknologien blir mer tilgjengelig etter hvert og at fremtidige OL båter leveres med innebygget tracking og kamera som en del av standardutstyret.