Imbert Ariane (FRA)i Melbourne. Foto Sport the library/JC.

Kiting 1, windsurfing 0 i Melbourne

2013 sesongens første verdenscupregatta, Sail Melbourne åpnet for deltagelse fra Kiterne. Dermed stilte nesten ingen windsurfere opp.

Publisert Sist oppdatert

I tiden mellom ISAFs halvårsmøte i mai der Kiting ble tatt inn i det olympiske programmet, og årsmøtet i november, der øvelsen ble tatt ut igjen, har bretteliten tatt opp kiting. Mange opplever det nå som en nedtur å skulle gå tilbake til det omstridte RS:X brettet, og i 2013 sesongens første Verdenscupregatta, Sail Melbourne, der kiterne ble invitert til å delta, stiller hele 41 brett i kiting, mens det bare er tre RS:X i herreklassen. Blant damene er det seks kitere, ingen windsurfere.

Kiterne har til nå i regattaen bevist at de behersker sterk vind bedre enn de andre klassene og i gårsdagen kuling og to meter høye bølger ble regattaen kansellert for alle andre enn kiterne. Tyske Florian Gruber som har vunnet samtlige seks seilaser, sa da: - Det er ganske krevende forhold her med bølger på opptil to meters høyde. Det gjør unnavindsseilingen temmelig tøff. Jeg brukte min 13 kvm kite i de to første seilasene, fordi jeg liker kraften og trenger fart, men i mer enn 35 knops vind blir det i tøffeste laget. Men vi har mange størrelser å velge blant, fra 7 kvm opptil 20. Det gjør at vi kan seile under alle forhold, sier han.

Fartsdifferansen mellom menn og kvinner er ganske stor, særlig på kryssen. - Jeg har tre store kjølfinner, brettet er raskt og det er mye teknikk du kan lære for å ta raske slag for eksempel, sier Gruber som er kjent for sitt fantastiske fotarbeid. - Jeg har seilt i 4-5 år nå og har trent mye på å kunne ta raske slag. Det betyr at jeg kan starte for babords halser og raskt slå over til styrbord om nødvendig, sier han. - Dersom du trener hardt kan du lære å kite på et år. Vi deler all kunnskap med hverandre fordi alle ønsker å ta sporten til et høyere nivå, slik at vi i hvert fall kan komme på OL programmet i 2020, sa en entusiastisk Florian Gruber.

Det deltar også et norsk lag i Sail Melbourne, søstrene Ragna og Maia Agerup som seiler i sin nye OL skiff 49er FX der de ligger 6 av 7 båter med resultatene 6, 5 og 6.

Resultatene fra ISAF World Cup, kan du finne på Sail Melbourne