Svensk mester i match racing?

Alpari World Match Racing Tour skal snart avgjøres, og vinneren og verdensmesteren kan bli svensk.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Bjørn Hansen fra Sverige er kun en regatta fra å kunne bli verdensmester i match racing. Her fra regattaen i Marstrand i sommer. [Foto: Morten Jensen]

Bjørn Hansen fra Sverige leder i alle fall før den siste og avgjørende regattaen, som starter i Malaysia 3. desember. Monsoon Cup, som regattaen heter, er den åttende og siste i serien, og sammenlagt-vinneren kan titulere seg som ISAF Match Racing World Champion.

Gode utfordrere

Største utfordrer er briten Ian Williams, som ligger snaut 11 poeng bak. En seier i Monsoon Cup gir imidlertid 38 poeng mot 25 til vanlig, så det er på ingen måte gitt hvem som går seirende ut til slutt. Williams har dessuten gode minner å ta med seg fra Monsoon Cup; han vant regattaen der i 2011.

Utfordrer til de to i tet er den unge overraskelsesmannen i årets tour, australieren Keith Swinton.

To svenske – ingen danske

12 lag stiller til start – og foruten Bjørn Hansen og hans «Team Mekonomen», stiller Johnie Berntsson for Sverige. Danskene, som har tradisjon for å hevde seg godt i match racing, har ingen deltagere.

Norske seilere har til gode å hevde seg på dette nivået innen match racing.

New Zealand og Australia har med tre lag hver, så det er ingen tvil om hvor i verden tyngdepunktet når det gjelder match racing for tiden ligger.

Ulike båttyper

I Malaysia skal de konkurrere i en båttype som kalles Foundation 36. I forrige regatta, som gikk på Bermuda i oktober, ble det seilt match racing i IOD, mens J/80 ble benyttet da lagene møttes i Marseille i Frankrike i september.

Seilerne må med andre ord mestre svært forskjellige båttyper.

Se Video fra Match-seilingen i Marstrand i sommer.