Gripende gest fra seilerne for død seilervenn.
Frode Kirkedam, Lars ingeberg, Alf Larsen på yachtklubben etter regattaen

Sjanseløse i Uruguay

- Fantastisk tur, men vi hadde ikke en sjanse til å hevde oss i dette feltet med lånt båt, sier Lars Ingeberg etter Solingregatta i Punta del Este.

Publisert Sist oppdatert

- Vi kjempet på og fikk skikkelig brynt oss i det tette feltet. Plasseringene 15, 16, 15, 16 og 18 blant 19 båter var ikke allverden, sier Lars Ingeberg. Han var likevel full av lovord etter det sydamerikanske mesterskapet i Soling som ble arrangert under fantastiske forhold sist week-end. Ifølge Ingeberg viste Punta del Este seg fra sin aller beste side for de 19 båtene fra fem nasjoner som deltok i mesterskapet.

Brasiliansk dominans

Lars Ingeberg forteller i sin rapport til Seilas at brasilianerne dominerte totalt de første dagene i tildels meget frisk fralands vind som varierte mellom  6 til 12 m/sek. Seks seilaser over tre dager på mellom 7-9 nautiske mil ble prikkfritt arrangert av en tidligere soling- og starseiler.

- Beste stedet jeg har seilt

- Jeg tror dette er det mest fantastiske stedet jeg har seilt noen gang , sier Lars Ingeberg som sammen med Alf Larsen og Frode Kirkedam hadde tatt turen for litt vintertrening. - Det var utrolig flotte, men krevende forhold, regattaledelsen var prikkfri og nivået på seilingen var mye høyere en både under EM og VM i år, sier Ingeberg.

Gripende minnehøytidelighet

- Den kjente Brasilianske Soling seileren Fernando Krahe som hadde hatt som mål å delta i mesterskapet men som måtte gi opp for kreft i forrige uke og desverre døde, ble hedret før første seilas ved at alle båtene ble liggende ett minutt i ro på startlinjen mens foreldrene hans var ombord i startbåten. Det var en flott og rørende markering.  Mannskapet deltok med båten hans i mesteskapet, og til stor applaus og mange tårer under premieutdelingen, ble de søramerikanske mestere uten ”Nando” etter serien  3-1-2-2-3

Tett felt og vanskelig å nå opp

Mattias Collins fra USA med sin egen båt ble 7 i VM, men bare 13 i Punta del Este. Tidligere verdensmester Roman Kock ble 8 etter at flere båter  fikk svart flagg i siste seilas. - Vi hadde ikke sjans til å hevde oss med en lånt båt fra 1980, sier Ingeberg. - Det var tett som haggel og vi manglet høyde og litt fart på kryssen. Da var det bare å legge seg inn i den bakre rekka på kryssmerket og seile alt en kunne unnavind. Seilasene var tette og bare 40  sekunder skilte første og siste båt i andre seilas etter åtte nautiske mils seilas. I tre av de andre seilasene skilte mindre enn to minutter mellom første og siste båt.

Tankevekker og flott trening

Dette var fantastisk trening for oss, men også en tankevekker. Brasilianerne seiler 40 - 60 lokale Solingregattaer i året med 20 båter som holder et høyt nivå. De var utrolig gode, spesielt taktisk for å forsvare eller posisjonere seg ved merkerundinger.  Hadde det ikke vært for at flere fikk svart flagg under siste seilas ville de 5-6  første plassene gått til solinger fra Brasil. Her er det helt tydelig at seiling har en helt annen kulturell forankring.

Familiefest

Hele familien er med, også i Uruguay. Her var koner, barn, ja til og med svigermor med, og det er fullt trøkk på brygga. Mens gutta seiler er konene på yacht klubben for å trene eller spise lunch, barna er på stranda eller ute og seiler Optimist.  Da blir det kansje enklere for gutta å seile så mye som de gjør. Dette har også noe med hva seilforeningene generelt kan tilby av fasiliteter samt aktiviteter for hele familien, mener Lars Ingeberg. - Vi må bare seile mer og ha med vår egen båt om vi skal hevde oss under VM i 2014. Uansett var det en fantastisk tur med flott seiling, sier en solbrent ingeberg på vei hjem til kjøligere Norge….