80 n mil skiller de seks første båtene som nå befinner seg nær stillebeltet.
fire av fem båter i tet er tegnet av VPLP Verdier og er tilnærmet like som «Banque Populaire»
Jérémie Beyou er den femte som må bryte.

Gjennom stillebeltet

Vendee Globe har blitt en one-design regatta for båtene i tet. Midt i feltet har en ny båt gitt seg.

Publisert Sist oppdatert

I tet av jorden rundt seilasen har det dannet seg en klynge på seks båter. Fire av disse er nesten helt like. Alle de seks båtene befinner seg nærme stillebeltet. Franskmannen Armel Le Cléac´h tok ledelsen på fredag, og har klart å holde på den siden den gang. På morgentimene butet det litt for 35 åringen som ble nummer to i Vendee Globe for fire år siden, men nå holder han høyere fart enn François Gabart og Jean-Pierre Dick som nå også har kommet inn i stillebeltet. Det ser ut som at alle seks båtene velger samme korridor, så vinneren blir den som klarer å trimme om båten etter de svært varierende forholdene raskest.

Like båter

Armel Le Cléac´h seiler «Banque Populaire» som tidligere het «Fonica». Det er båten Michel Desjoyeaux og François Gabart seilte i Barcelona World Race for snart to år siden. Når François Gabart bygget «Macif» valgte han en design som er nesten identisk med «Banque Populaire», ex «Fonica».

Jean-Pierre Dick og Vincent Riou seiler også i båter designet av VPLP – Verdier. Disse fire båtene er lettere og stivere enn konkurrentene, og var før start antatt å være de raskeste.

Juan K og Farr

Bernard Stamm fra Sveits og Alex Thomsen fra England klorer seg fast i teten. Stamm seiler enn ny båt tegnet av Juan Kouyoumdjian, han som har tegnet alle de raske Volvo Ocean Race båtene. «Hugo Boss» til Thomsen er konstruert av Farr og er den eldste båten av de seks i tet. Den er fra 2007.

Nok en mann ute

Jérémie Beyou rapportert om kjølproblemer i går. Toppen av vippekjølen er brukket av, noe som gjør det umulig å vinkle kjølen, slik at det rettende momentet øker. Jérémie Beyoui «Maître CoQ» satte kursen mot Kapp Verde i et forsook på å få lost problemet, men har nå slengt inn håndkledet. Beyou var i går blant topp ti, og ver en båt som kunne hevde seg i tet. Etter ni døgn har 5 av 20 båter gitt seg. Racet er beregnet til å vare ca 90 døgn.

Polakk med problemer

1500 n mil bak teten ligger Zbigniew Gutkowski. Han sliter med autopiloten, og i helgen fikk han en kineser. Gennakeren rullet seg rundt forstaget, og vil ikke komme seg løs. Løsningen er å klatre opp i den 30 meter høye masten, og få kuttet seilet løst. Så langt har ikke forholdene fristet polakken til å komme seg opp i høyden. Båten som hele tiden har ligget langt etter, havner stadig lenger bak.

Day 9 highlights - Sunday, November 18, 2012 by VendeeGlobeTV