Ludvig Daae vant både Frydenbø Doublehanded og Warski TwoStar og er en av favorittene til Simrad OneStar

50 seilere klare for maratonseilas på havet

Rundt 50 soloseilere legger tirsdag ut på en skikkelig styrkeprøve til havs. Simrad OneStar er skandinavias første soloseilas av noe format og seilerne skal i de neste dagene konkurrere i farvannet mellom Fredrikstad, Bohuslän og Sørlandskysten i båter på mellom 50 og 21 fot.

Publisert Sist oppdatert

Soloseiling er en stor internasjonal sport og stjerner som Ellen MacArthur har de siste årene skapt stor blest rundt sporten med sine jorden rundt seilaser helt alene. De tre siste årene har interessen for shorthanded-seiling vokst voldsomt også i Norge. Tomannsregattaer som Frydenbø Doublehanded, to mann i hver båt tur/retur Bergen–Stavanger, og Watski Skagerrak TwoStar, som foregår i hele Skagerrak, har trukket hundrevis av seilere til sporten. Shorthanded-seilernes rankingliste i Norge teller per i dag over 300 navn.

Simrad OneStar føyer seg inn i rekken og blir den mest ekstreme øvelsen i norsk seilsport. Dette er den første langdistanse enmannsregattaen i Skandinavia og seilere fra både inn og utland stiller.

Båtene starter fra Fredrikstad 1. august og seiler til Arendal via Väderöarna utenfor svenskekysten. Etter over ett døgns seilas hvor seileren hele tiden må håndtere båt, søvnmangel, seilskift, ødeleggelser og elementene helt alene, blir det hvile, i verste fall i bare 10 timer, før båtene igjen sendes ut på en dagsseilas fra Arendal. Dagen etter skal båtene igjen seile i over et døgn i strekk tilbake til Fredrikstad. Regattaen avsluttes 5. august i Fredrikstad sentrum.

- Seilerne og arrangementet kommer til å sette sitt tydelige preg på bybildet i både Fredrikstad og Arendal i den kommende uken, sier Lars Erik Larsen, leder i Fredrikstad Seilforening.

Knut Espen Solberg som nylig kom hjem fra sin 2 ½ år lange ekspedisjon på Grønland, I Roald Amundsens fotspor, er en av dem som er klare for utfordringen. Han seiler en helt ny C&C 115 på 38 fot for anledningen.

- Jeg seilte alene gjennom en storm på vei hjem fra Grønland, så det kan vel ikke bli særlig verre enn det. Men det blir likevel en stor utfordring å være skjerpet og beholde konkurranse instinktet over så lang tid, sier Solberg.