Seilas ble med «Uca» ombord og fikk se på 14 seil og et imponerende navigasjonsbord...ikke mye familekomfort her nei!
Siste morgestell før regattastart.
Båtene klare i havene før defileringen.
Skipper Tilmar Hansen på «Outsider» frykter at «Uca» blir litt for tøff...
«Gunvør» er eneste ikke-europeiske båt. (Foto: Ørjan Krogh Hansen)
Jentelaget til Kirsten Harmstorf på båten «Tui».
«Uca» er båten som alle snakker om i Baltic Cup.

Ingen nordmenn i Baltic Sprint cup

Baltic Sprint cup markerer slutten på en ukes feiring av hundreårsjubilanten Stavanger seilforening. Målet er ifølge jubileumskomiteen å kunne arrangere denne regattaen på samme sted om to år.

Publisert Sist oppdatert

Det er første gang Baltic Sprint cup arrangeres i Stavanger og Norge. Regattaen viste seg  imidlertid å være populær i de baltiske landene i fjor, da den ble arrangert for første gang. I år startet litt over tretti båter, de fleste tyske. De andre båtene er henholdsvis fra Latvia, Litauen, Canada og Danmark.

— Målet er å få regattaen hit igjen om to år, og at noen norske og andre skandinaviske båter vil delta, sier Jan Egeland i Stavanger seilforenings jubileumskomite. På sikt håper han og andre i komiteen at regattaen vil alternere mellom Skandinavia og de baltiske landene og Østersjø-området.

Favoritten

Den båten det er knyttet størst forventninger til i årets race er uten tvil den 85 fots tyske Judel/Vrolijk & Co-båten «Uca». Med et seilareal på til sammen 990 kvadratmeter og en topphastighet på 28 knop sier manager Ralph Moser til Seilas at de regner med å bruke rundt 20-22 timer på legget fra Stavanger til Gøteborg. Ifølge værmeldingen blir det lett vind fra sørøst. «Uca» ble opprinnelig bygget med tanke på transatlantiske seilaser, og rekorden over ‹dammen» er kjappe 13 døgn. Båten, som totalt har 14 seil og et optimalt mannskap på 18 mann, skal etter å ha seilt Baltic Sprint cup fortsette til Middelhavet, hvor det blir to-tre regattaer i august.

Jentelag i ny båt

En annen båt som er verdt å merke seg er BH 41- båten «Tui», som er eneste jentebåt i Baltic Sprint cup. Skipper Kirsten Harmstorf (33) har tidligere seilt J24 og H-båt både nasjonalt og internasjonalt. Mannskapet har hun seilt med i åtte år, men det var først i fjor at jentene begynte å eksperimentere med større båter.

Nå satser jentegjengen mot det trans-atlantiske HSD Nordbank Blue Race i 2007. Men først må de bli kjent med den nye båten, som de hentet på veien oppover i Egersund.

— Dette blir veldig spennende, vi gikk nemlig kun for motor fra Egersund til Stavanger, forteller skipperen. Båten er med andre ord helt ny for alle, og selv om hennes unge mannskap har bred erfaring fra andre båter er de spente på hvordan jomfruturen til Gøteborg vil gå.