Bjørnar Erikstad, favoritt i 2.4 mR
Elin Samdal, favoritt i Laser.
Kristian Ruth, favoritt i Laser
Vegard Eimind, favoritt i Formula.

Stor NMs favoritter

På torsdag samles landslagseilere og fremtidige OL håp for å sloss om gull. Vi har tatt en titt på startlisten. Her er favorittene og outsiderne.

Publisert Sist oppdatert

29er: 11 Lillesøstere til den ekstreme 49er klassen stiller til start. Det betyr at det ikke er den veksten i klasen man hadde håpet på. To av disse båtene er gjester fra Italia. Det blir spennende å se hvordan de klarer seg mot det lille norske miljøet som er sterkest i KNS og Sandefjord som begge stiller med tre båter hver. Sivert Denneche og Martin Ranhoff er klare favoritter i klassen. De er på landslaget og satser sterkt, ogå i 49er.

2.4 mR: I denne klasen hvor båtene minner om modellseilbåter stiller 14. Klar favoritt er Bjørnar Erikstad. Dette skriver Norges Seilforbund i sin pressemelding om det unge talentet:

- Det Bjørnar gjør er intet mindre enn imponerende. Det er ingen grenser for hva han klarer å prestere, til tross for sin funksjonshemming. Han er rå til å se muligheter. Begrensninger eksisterer ikke i hans hode. Han har virkelig etablert seg som en av Norges aller fremste seilere. I helgen tror jeg vi kommer til å få se seiling i verdensklasse av Bjørnar, sier Espen Guttormsen, sportssjef i Seilforbundet.

Europa Herrer: Den største klassen hvor morgendagens OL seilere stiller. Det vil være 49 båter på startstreken, så her blir kampen om de 10 finaleplassene hard. Seilerne i denne båten er mellom 15 og 20 år. Størst favoritt er landslagsseileren Stian Tuv, selv om han er i ferd med å gå over til Laser-klassen hvor han har imponert så langt. Espen Guttormsen sa i vinter at Stian var den best trente utøveren i landslagstroppen og klarer å mestre laseren av ren styrke, selv om han ville hatt fordel av noen ekstra kilo.

Unge Mathias Mollatt er et supertallent som kan nå langt under mesterskapet. Han er også nylig blitt tatt opp i ToppSeil prosjektet til NSF som skal dyrke frem unge seiltalenter.

Europa Dame: Siren Sundbys tidligere klasse. Da var det klart hvem som var favoritt, slik er det ikke nå. Klassen er i et generasjonsskifte og fjordårets beste har gått over til 470 og Laser Radial. Skal jeg plukke ut en, blir det Anette Melsom Myhre fra Asker (Det store bildet). Hun har vært lovende helt siden Optimist tiden og seiler gjevt bra. Nå er hun tatt ut til å delta under ISAFs junior VM som går i England i juli. Der vil hun seile Laser Radial. Tilla Thorleifsson kunne utfordre Anette, men hun brakk benet tidligere denne måneden. Tvilsomt om hun starter selv om hun er på listen. Marthe Enger Eide kan også nå til toppen. Hun vant siste Norges Cup. Blir ikke vinden for sterk kan Taja Zaikova også nå toppen.

I Laser Herrer stiller det 30 båter. Det burde ha vært flere. Det er synd at flere ikke gjør som tidligere OL-seiler Per Arne Nilsen og stiller op pi in gamle klasse. Det blir skikkelig spennende å se hvordan den gamle mesteren som samlet opp de fleste NM gull på 80 tallet vil klare seg mot dagens mester Kristian Ruth fra Asker. Kristian er landslagseiler som vant suverent forrige Norges Cup, men har ikke fått det store internasjonale gjennombruddet enda.

I Laser Radial er det en klar favoritt. Elin Samdal er i ferd med å nå verdenstoppen i denne nye OL-båten som har tatt over for E-Jolla. Dette skriver NSF om tallentet i sin presemelding:

- Elin blomstrer sakte men sikkert. Hun er ambisiøs, treningsvillig, god på taktikk og strategi. Se opp for denne jenta, sier Guttormsen.

I Optimist gutter stiller det 43 båter. Størst favoritt er Kristian Hammarstrøm fra Drøbak, men her er listen lang. Andreas Sola Fischer vant siste Norges Cup regattaen. I jenteklassen stiller hele 39 båter og er mesterskapets største jenteklase. Trine Merete Olsen slo alle gutta i Norges Cupen i Florø tidligere i år. Hun ligger også ranket som nr. 4 totalt og beste jente.

Zoom8 er en klasse i vekst og her stiller det 42 båter hvor jenter og gutter seiler sammen. Zoom8 er en klasse som har presset seg inn mellom Optimist og E-jolle og tatt mange av dem som egentlig ville ta skrittet op pi e-jolleklasen fra Optimistjolla. Favoritt er Erik Norum Snerlebakken, men også Annette Myhre kan ta gullet. Andre sterke navn er Andreas Busch, Mikkel Berger og Mathias Kvitrud Haugstad.

Formula Windsurf stiller det 49 brett. Vegard Johan Eimind er landslagsseiler og satser på det nye OL-brettet RS:X, men er nå tilbake til sin gamle klasse. Det kan han godt, men det kan mange andre også. Veteranene i mljøet er Anders Løken , Sondre Krey og Kristian Olsen. Det blir spennende å se hvordan disse matcher de unge tallentene Eivind Sinding-Larsen, Thea Kamilla Moholt, Sebastian Wang-Hansen og Vegard Johan Eimind som har seilt under ledelse av seilforbundet i vinter.