Godvær under stor regatta-helg

På torsdag samles hele norges seilerelite ytterst i Oslofjorden. Både Stor NM og Hankø Race Week arrengeres samtidig. Høytrykk vil gi sommervær, men kanskje ikke så mye vind.

Publisert Sist oppdatert

Alt i morgen kommer solen tilbake, og da først i sør. Vinden vil også snu mot sør på Østlandet ut på morgendagen. Trykket vil øke og til helgen vil senteret for høytrykket ligge over Syd Sverige med ett trykk på 1029 på østlandet. Tempraturen vil også øke frem mot helgen hvor den vil ligge over 20 grader.

Storm varsler lite vind, med bleike på fredag. DMI fra Danmark varsler fin seilervind fra syd alle dager under arrangementene med vindstyrke fra 6-8 m/s fra syd.

På Hankø vil 11 m OD, Melges 24, X-99, 5.5mR, First Class 8, Express, H-Båt, Drake og IOD være og finne på startstreken. Også i år er 11m OD klassen størst med over 20 båter. Flere av dem kommer fra utlandet.

Utenfor Fjærholmen stiller 29ere, 2,4 mR, Laser, Laser Radial, Europa damer og herrer, Formula Windsurf, Zoom 8 og Optimist, jenter og gutter. Nytt av året er finaleseilasene hvor de ti beste fra hver klasse får delta. Finale seilasene vil foregå på søndag, og plasserinege vil telle dobbelt. Det vil heller ikke være mulig å stryke noen seilaser under finalen. Finaleseilasene vil bli holdt nær land og vil være publikumsvennelig.

Tidligere i Stor NM har finalen bestått av kun tre seilere hvor innledende seiling ikke teller. I Følge en undersøkelse på www.lasernytt.com er ikke seilerne særlig glad for slik publikumsvennelig avsluttning. 49% ønsker å kutte ut finaleseilaser, 39% ønsker et system slik det arrangeres i år og også brukes av ISAF, mens 12% ønsker tidligere praktisert superfinale med tre seilere.

Nytt i Stor NM er også Laser Radial klassen, en klasse som har overtatt for Europaen i OL. Radial stod også på programmet i fjor, men Stor NM i Berger koliderte med Kiel, så favorittene var i Tyskland. I det 10 båter store feltet er Elin Samdal en klar favoritt. Hun har vist seg i verdenskasse i den senere tiden. Også landslagseiler Cathrine Gjerpen kan bli farlig. En spennede outsider er tidligere verdensmester i Snipe, Pauline Book-Bratbak som dropper dame NM i Snipe til fordel for Laser Radial. Men det er mest for å være nære barna.