Hard medfart for Halten Ocean Race-seilerne

Hard medfart for Halten Ocean Race-seilerne

Med opptil 23 knop i skrogfart og stiv kuling ble årets regatta noe helt annet enn en vanlig turseilas. Takket være god sjømannskap gikk alt bra.

Publisert Sist oppdatert

«To regattaer, En natt, Et fyr: Sommernattens barskeste opplevelse»; så absolutt, sier Håvard Ravn Ottesen, som selv måtte bryte, da festet til genoaen i forstagsbeslaget ble brutt tvers av. Han har likevel skrevet en kort rapport til Seilas:

Seilasen ble i år arrangert for andre gang, og fjordårets vinner NOR10001 «eXquis» (x-412), John Langø måtte se seg slått av en nykommer NOR 11623 «J-walk» (J/133) med Ketil Wiik Johnsen som skipper. På topplisten var det flere moderne båter, mens NOR 7423, «Marguerita» (Cenit 33), Alf Pedersen fra Innherred Seilforening sikret seg en sterk 5 plass, med et mer tradisjonelt design.

Halten ligger 50 nautiske ut i åpent hav. Av 32 startende båter, fullførte 13.Halten Ocean Race har en tilbringerseilas fra Trondheim til Brekstad (ytterst i Trondheimsfjorden) og en havseilas fra Brekstad til Halten.

Sistnevnte ble i år sjeldent heftig, med stiv kuling fra sydvest og inntil 20 ms i kastene. Dette kombinert med fem meter bølger og strømsjø er tøff kost for den barskeste.

Løpet ga beintøff kryss til rundingsmerket øst for Hitra, og deretter en spektakulær slør mot Halten. Stor sjø medførte i tillegg til hard belastning for båter og mannskap, og også styggkjappe surfer. Lange surfer på over 16 knop var standard for de som nådde destinasjonen. Det høyeste tallet hørt på brygga var 23 knop skrogfart i vannet. Ikke akkurat vanlig turseilas.

Under slike forhold er sikkerhet ekstremt viktig, og på en av de deltagende båtene ble tre personer tatt av sjøen samtidig. Godt sjømannskap og aktiv bruk av sikkerhetsliner gjorde sitt til at alt gikk bra, men like fullt en tankevekker.