Frostad i nordisk landskamp

Nord-Europas raskeste båter møtes denne sommeren til en landskamp mellom Norge, Sverige og Finland. Knut Frostad er klar for å forsvare de norske fargene og Oslo 6. juni blir første gang de tre 60 fots fartsmaskinene møtes for å måle styrke.

Publisert Sist oppdatert

Det er tre av Nordens beste rormenn som står ved roret på de avanserte 60 fot store trimaranene som møtes til dyst i Nokia Oops Cup i sommer. Knut Frostad er skipper på Team Nokia Academy, Klas ”Klabbe” Nylöf seiler for Sverige i HiQ, mens OL-seileren Thomas Johanson seiler for Finland i TietoEnator Audi.

Trimaranene er seilingens Formel 1 båter og blant de aller raskeste båtene i verden. Båtene er 18 meter lange og 16 meter brede. Det kreves lang erfaring og ekstremt lagarbeid for å beherske dem til fulle.

I fjor brøt Stena Sovcomflot 40 knops barrieren. I relativt moderate forhold seiler disse båtene i 20-35 knop og selv de fleste motobåter har problemer med å holde følge.

- Vi seiler hele tiden på grensen og hvis vi krysser grensen så kantrer vi, forteller Knut Frostad.

Frostad vant Nokia Oops Cup i 2004, tok sølvet i fjor og i år vil han ha gullet tilbake. Han har også satt seg som mål å slå fartsrekorden til Stena Sovcomflot.

Nokia Oops Cup med de stora Formula 60-trimaranene er noe av det mest spektakulære man kan se i nordiske vann og også i år skal båtene seile inne på havnen i de store byene. Det gjør at publikum kan se de store båtene rase forby bryggekanten med bare noen meters klaring. I tillegg til de publikumsvennlige arrangementene seiler også båtene i etablerte regattaer som Færderseilasen og Eurocard Gotland Runt.

– Seiling er vanligvis vanskelig å følge for seilinteresserte fordi det skjer ute på havet. Vi vil vise frem verdens raskeste seilbåter der folk er – nemlig inne i byene. Det er en fantastisk opplevelse å se trimaranene seile forbi kaien i høy fart i nærkamp med de andre store båtene, sier Björn Swedin, projektleder i Nokia Oops Cup.

Vinneren i landskampen Nokia Oops Cup 2006 er den båt, skipper og mannskap som har det beste sammenlagte resultatet fra alle delseilaser. Hvem vinner?

– Vi har et bra team, en veldig rask båt som vi har lært oss å mestre og vi har helt nye seil. Vi er klare for å vinne årets landskamp, sier Sveriges og HiQs skipper, Klabbe Nylöf.

– Vår ambisjon er å vinne Nokia Oops Cup 2006, men ikke bare det. Vi skal også slå fjorårets fartsrekord på 43 knop, sier Norges og Team Nokia Academy’s Knut Frostad.

– I år har vi alle forutsetninger for å vinne. Vi har en ny og velidg rask båt, et fantastisk lag og bra sponsorer. Vi er forberedt og går for seier, sier Thomas Johanson, Team TietoEnator Audi, Finland

Følg årets tøffeste regatta på www.nokiaoopscup.com. Foto: Thierry Martinez/Nokia Academy