Kongen i løvens hule

Når Breitling Med Cup for TP52 klassen starter i Punta Ala tirsdag får Kong Harald og mannskapet i den nye Fram XVI en tøff regattadebut

Publisert Sist oppdatert

Av de 19 båtene som stiller til start er ti nye av året og så godt som alle har verdensstjerner ombord. Fjorårets toppbåter, Botin Carkeek konstruerte Pisco Sour og Lexus fra Reichel-Pughs tegnebord er begge solgt, men stiller med sine nye eiere Gonzalo Araujo og Pedro Mendoça og helt nye mannskaper.

Disse møter en serie nye båter som har mindre trening på vannet, men som til gjengjeld er bemannet med noen av seilsportens superstjerner. Det kan ta noen tid før disse finner toppfarten, men vi så ifjor at det ikke tok lang tid før Russell Coutts var i toppen med sin Lexus. Coutts er nå skipper på George Andreadis og Jaime Yllera's nye Botin/Carkeek båt med Gavin Brady til rors og Quantum Sails' Larry Leonard og Per Anderson til å trimme seilene. Begrenset tid på vannet burde ikke være noe hinder for disse karene.

Noen av 2006 årgangen har også allerede en halv sesong i USA bak seg med regattaene i Key West og Miami. Vinnerbåten i Miami, Eamon Conneely's Reichel Pugh-konstruerte Patches har allerede vist seg frem i Europa og vant regattaen i Malaga i April. Her er +39 tactician Ian Walker skipper mens Dave Bedford står til rors og Adrienne Cahalan navigerer.

Flere av seilerne fra America's Cup Louis Vuitton Acts i Valencia, som avsluttes søndag dukker, det samme gjør noen av de ivrigste proffene fra Volvo Ocean Race som er i mål i Portsmouth i løpet av helgen.

Blant disse er Emirates Team New Zealand's Dean Barker og Terry Hutchinson i spissen for flere Team New Zealand seilere ombord på Fred og Steve Howe's nye Botin & Carkeek konstruerte Warpath. Caixa Galicia som ble 3. beste båt ifjor, med skipper Roberto 'Chuny' Bermudez, Torben Grael, skipperen på Brasil 1 fra Volvo Ocean Race som taktiker.

Adrian Stead er skipper på Stuart Robinson og Juan Antonio Iniesta's Farr-båt Santa Ana (tidligere Stay Calm). De vant den første regattaen i Key West TP52 på Palma.

Tysklands Michael Illbruck og Monaco's Peter de Ridder stiller også med nye båter. Illbruck har vekket til live sitt gamle Pinta Racing Team og hans nye Cookson byggede Judel Vrolijk konstruksjon får John Kostecki som skipper, Steve Hayles som navigatør og Oracle BMW trimmer Ross Halcrow med ombord.

Peter de Ridder's Mean Machine er også ny fra Judel Vrolijs tegnebord. Båten har blant annet trimmet mot den nye Fram XVI på Palma, men er i likhet med den norske båten uprøvd i regatta. design and an equally impressive crew. They have been working the boat up for a week in Palma, but have yet to race in a TP52 race.

Foruten topp premiene i Breitling MedCup er det en premite til beste "amatør" lag. Den ble ifjor Juan vunnet av Kong Juan Carlos og Jose Cusi's Bribon. I år er det kanskje Kong Haralds tur til å vinne dette trofeet.

Regattaen starter altså tirsdag i Punta Ala med en seire baneseiler på pølsebane.