Francis Joyon bygger ny båt etter at den gamle totalhavarerte

Joyon vil ha rekorden tilbake

Francis Joyon som mistet båten sin etter å ha satt en sterk rekord i transatlantisk soloseilas for vel et år siden bygger nå en ny supertrimaran og skal gjenerobre jorden rundt rekorden

Publisert Sist oppdatert

Joyon og sponsoren IDEC offentliggjorde igår planene om å bygge en ny trimaran som skal gjøre det mulig å gjenerobre rekorden som Ellen MacArthur tok fra ham for et drøyt år siden. 71 døgn, 14 tgimer, 18 minutter og 33 sekunder er Ellens rekord, mens Joyon hadde den gamle på 72 døgn 22 timer 54 minutter og 22 sekunder.

Joyon erkjenner at oppgaven blir langt fra lett. "Det var svært tøft for Ellen å slå min rekord med 30 timer og jeg er sikker på at det bllir tilsvarende tøft å ta rekorden tilbake. Vi hadde begge gode forhold, så det må en bedre båt til for å slå rekorden. Joyon sier at han helt fra han satte sin rekord i 2004 har tenkt på hvordan han kan forbedre den.

Nå går han for en ny trimaran tegnet av Irens/Cabaret som også sto bak tegningene til B&Q Castorama og som derfor er de største ekspertene på denne type havgående trimaraner for soloseilas . Det er likevel lite informasjon tilgjengelig om hvordan den nye båten kommer til å se ut, men det er klart at B&Q Castorama konseptet vil danne basis for utviklingen av den.

Ellen's trimaran er 75 fot, men har en rigg tilsvarende en ORMA 60. Den har et enormt fribord og midtskroget er vesentlig lenger enn sideskrogene og har mer bæring i forskipet og at den blir noe lenger med mer kraft i riggen ettersom Joyon sammenlignet med den vevre Ellen er sterk som en okse.

Samtidig med Joyons prosjekt holder Irens og Cabaret på med tegningene til en annen kunde som planlegger et rekordforsøk for jorden rundt seilas solo. Denne blir i likhet med B&Q Castorama en hi-tech pre-preg båt, rask på papiret, men uten Joyon faktoren.

Igjen sammenlignet med to B&Q Castorama blir den nye IDEC mindre optimalisert for unnavindsseiling, men skal ha bedre allround egenskaper. Skroget bygges ved Dominque Marsaudon's verft i Lorient mens riggen kommer fra Lorimar. Sjøsetting er planlagt i juni 2007. Foruten å skulle slå jorden rundt rekorden i 2007/08 satser Francis Joyon også på å ta tilbake solorekorden Cadiz-San Salvador fra sin venn og nabo Thomas Coville. Et rekordforsøk på 24 timers rekorden for soloseilas og flere rekordforsøk i Stillehavet står også på programmet.