Sesongåpning for radioseilerne

«Radioseiling», eller modellseiling som mange kaller det, har i de senere år hatt en fin tilvekst i Norge. Fra 10-15 ivrige seilere i Norsk Modellseilforening for få år siden har aktiviteten bredt seg til flere miljøer i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det er nå organisert aktivitet i syv seilforeninger med 100 registrert båter av typen IOM (International One Meter). Det finnes også aktivitet i andre klasser, men ikke i samme skala.

Det har vært holdt seilaser i hele vinter der det finnes i åpent vann. Det kaldeste må ha vært i Larvik hvor 14 båter møtte i 12 minusgrader.

Norsk IOM Klubb har en rankingserie som startet nå i helgen. Risør seilforening inviterte til første seilas i IOM VårCup 2006. Denne seilasen består av tre seilaser i vårsesongen og inngår også i IOM rankingen i Norge.

Denne første rankingseilasen samlet hele 27 seilere. Forholdene var perfekte, bortsett fra at det lå is på vannet ved Holmen i Risør hvor det var meningen at seilasen skulle holdes.

– Arrangørstaben sendte derfor ut speidere på leting etter isfritt vann. De kom tilbake og fortalte at på vestsiden av byen var det isfritt, skriver Ole Peder Bjørsom fra NMS til Seilas. Kun 10 minutters fottur langs en relativt kronglete sti skulle til for å nå frem til seilbart farvann. En rask forflytning fra den opprinnelige planen, og så kunne seilasene starte.

Med 27 båter seiles det to heat. Totalt ble det seilt 6 seilaser, dvs 12 heat denne dagen. Det ble en jevn og god seilas, nesten ingen seiler vant flere enn en seilas hver. Det skilte heller ikke mer enn 12 poeng mellom nr 1 og 5, noe som holdt spenningen oppe til siste seilas var avsluttet.

Risør seilforening skal ha all ære av arrangementet denne dagen, skryter modellseiler Bjørsom, som selv tok en fin femteplass sammenlagt. Vinner var klubbkamerat Thorvald Klem.