Foto Tim Wilkes

Sølv ikke nederlag for Astrup

Etter to utrolig jevne og spennende seilaser der plasseringene skiftet uavlatelig seilte amerikaneren Robert Hughes seg frem til seier i Farr 40 klassen, men det var lite som skilte og resultatet kunne lett ha vært annerledes.

Publisert Sist oppdatert

Foran dagens seilaser var alt åpent i kampen om seieren i den tette Farr 40 klassen. Mellom America´s Cup seilerne Onorato og Coutts, amerikaneren Hughes og Eivind Astrup med taktikeren Morten Henriksen ble intet avgjort før ved målgang i den siste seilasen, og egentlig heller ikke da, ettersom Robert Hughes hadde protest på seg fra italienske «Nerone» for å ha slått for nær. Hadde protesten bltt tatt til følge hadde seiren gått til «Norwegian Steam». Nå endte regattaen isteden med seier til amerikaneren, ett poeng foran Astrup. - Men her er ikke sølv noe nederlag, sier Eivind Astrup, som er strålende fornøyd etter ti seilaser under forskjellige forhold og i vanskelig sjø. Han har fått god fart på sin siste Farr 40 som han kjøpte fra Tyskland ifjor og som skiller seg fra de tidligere båtene han har hatt ved at denne styres med rorkult. Særlig har båten hatt god fart på lens og også idag seilte «Norwegian Steam» seg opp mange plasser unna vinden.

Også taktiker Morten Henriksen som er profesjonell coach ar hatt stor betydning for nivåhevningen i laget. - Det er viktig å ha en god taktiker, sier Astrup. - Jeg må bare konsentrere meg om å styre best mulig og kan ikke ta stilling til hvor på banen vi seiler. Resultatene viser også at Astrup selv også er på høyde med de andre eierne som står til rors i klassen der mange av verdens beste seilere er ansvarlig for taktikken. I denne regattaen deltok seilere som Russell Coutts og John Kostecki. Begge kom bak Astrup/Henriksen i sammendraget.

Eivind Astrup som nylig fylte 61 år startet i Farr 40 klassen for fem år siden og har oppnådd stadig bedre resultater. Den beste plasseringen før 2. plassen i Miami var 4. plass i Key West tidligere i år. Laget satser nå på VM som går i Newport RI i september i år. Astrup var som ung blant de beste i kutterklassen, han var med på mange gode plasseringer på halvtonneren «Fønix» midt på åttitallet og deltok i to VM i 5,5 m i 1993 og 94, men det er først nå, med plasseringene i den kompetitive Farr 40 klassen at han har gjort sitt internasjonale gjennombrudd.

Resultater sammenlagt

1. Heartbreaker Robert Hughes Holland, MI 48 p

2. Norwegian Steam Eivind Astrup Oslo, NOR 49 p

3. MascalzonLatino Vincenzo Onorato Napoli, ITA 52 p