Hvorfor driver jeg med dette? spør Knut

Kan noen være snill å minne meg om, fire år fra nå, at jeg virkelig ikke trenger å gjøre dette lenger, sier Knut Frostad i en melding fra det kalde og våte sørishavet der Brasil1 hopper fra bølge til bølge i 20 knops fart på vei til kapp Horn.

Publisert Sist oppdatert

- Det jeg liker er å ligge i en varm og tørr seng, ha tørre klær og spise god mat, sier Knut idag, vel klar over at han sa det samme for fire år siden. Da svor han på at han aldri skulle seile en ny jorden rundt seilas.

Knut beskriver også den kjente brasilske restauranten High Seas BBQ som byr på frokost. Situasjonen beskriver et typisk måltid ombord.

- Inngangen er ikke akkurat innbydende, med kun en liten åpning der man må klatre baklengs inn i lokalene. En plakat som sier “open the guillotine!” bidrar ikke akkurat til en positiv atmosfære. Man får bare håpe at guillotinen ikke er ment for gjestene. Heller ikke er det mulig å anvende kredittkort og når gjesten skal forlate etablissementet må han være forberedt på å få noe som minner om innholdet i et svømmebasseng i hodet.

Interiøret er mørkt, faktisk mørkt som svarteste natten, og lukten er avskyelig. Å ringe mattilsynet er nyttesløst, dertil er man for langt borte. Kjøkkenet befinner seg midt i lokalet og det er ingen kelner i sikte. I det gjestene forsøker å sette seg ned ved et bord holder restautanten på å velte og gjestene blir kastet om kull, på toppen av hverandre. Når den retter seg opp er gulvet dekket av hydraulikkolje. Kanskje det er selvbetjening her?

Istedenfor meny, finner man etter mye leting en papirlapp tapet til veggen. Her står det hvem som er kjøkkensjef, men klokken er allerede 0630 og frokosten skulle ha været servert kl 0600. Gjesten setter seg ned på noe som ligner en sofa og som er gjennomvåt, men skvetter til idet noen slipper en fjert over hodet på ham. En annen illeluktende person snorker på en benk vis avis. Det viser seg å være kokken.

Gjesten har nå funnet poser med dag 8 og 9 på. Dette ser ut til å være dagens måltid, valget mellom Kickstart velling, eller Muesli med melkepulver. Her finner man også en halvspist sjokolade, et par åpnete nudelposer og noe tyggegummi. Mens gjesten er i ferd med å bestemme seg blant disse delikatessene kommer plutselig en ball av brukt toalettpapir susende gjennom lokalet. Det later til et det allerede befinner seg en gjest på toalettet, ca to meter fra spisebordet.

Gjestene har nå bestemt seg for å helle varmt vann i vellingposen, men alle skjeene er skitne og det går plutselig opp for ham at han har tatt feil av fersk- og saltvannspumpen. Maten smaker elendig, men gjestene har nå bestemt seg for fullføre måltidet, samme hva som skjer.

Plutselig dukker en ny person opp i lokalet. Det er eieren, som visstnok har vunnet flere OL gull i matlagning. Istedenfor å ønske gjestene velkommen går han rett til en oransje bøtte midt i lokalet det han setter i gang med å slå lens.

Nå synes gjestene at grensen er nådd. Den ene har allerede hatt mer enn nok med lukten fra toalettet, og etter å ha svelget en vitaminpille fra et glass det står skrevet "highly potent" på bestemmer gjestene seg for å forlate lokalet.

Restauranten får null poeng på alle områder og gjestene vil la trykke en advarsel i restuarantguiden: Hvis du noen gang kommer over en blå og gul flytende restaurant som eieren hevder representerer det ypperste av gourmet mat, ta hatten og stikk. Et besøk innenfor kan forandre livet ditt for alltid.