Norsk sølv i 5,5 mR-VM

En 15. plass og lite vind fratok kanskje Kristian Nergaard VM-tittelen i 5,5 mR.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli Sæther tok en sterk 2. plass i 5.5 mR-VM (Foto: Pierpaolo Lanfrancotti)

Ved 15-tiden fredag ettermiddag – på mesterskapets siste dag – valgte regattasjefen for verdensmesterskapet i 5.5 mR i Argentario i Italia og avblåse seilasen han hadde skutt i gang kl 14.28 – to minutter før siste frist for en 6. seilas i mesterskapet. Et stort vindskift skapte urettferdige forhold for de 37 båtene, og dermed måtte verdensmesteren kåres etter de fem forutgående seilasene som alle var tellende. Ingen seilaser kunne strykes.

Så lyst ut

Etter fire seilaser så alt lyst ut for Kristian Nergaard, Johan Barne og Trond Solli Sæther, for med serien 2-2-5-1 hadde de tatt en solid ledelse. De hardeste konkurrentene deres, Gavin McKinney fra Bahamas og Markus Wieser fra Tyskland hadde gått på hver sin smell, og det norske laget hadde god avstand ned til jevne Flavio Marazzi fra Sveits. Han hadde serien 6-6-3-3.

I den femte seilasen var det imidlertid hos nordmennene det sviktet. En 15. plass ble notert i protokollen, mens Marazzi fikk nok en 6. plass og smatt med det forbi det norske laget med ett poeng. Markus Wieser tok sin 3. seier, men en disk i 2. seilas hold ham nede på sammenlagtlisten.

Mye norsk i toppen

Derved ville fredagens seilaser bli helt avgjørende, for med en 6. seilas ville dårligste seilas kunne strykes. Noen 6. seilas ble det imidlertid ikke, og derved ble resultatet stående med  Flavio Marazzi som verdensmester og Kristian Nergaard & co på sølvplass. Det ble imidlertid norsk bronse også, for med om bord hos Gavin McKinney seilte Lars Horn Johannessen.

Norsk ble det også på 4. plass, for der endte Petter Fjeld og mannskapet hans! Det var med andre ord norske seilere med på tre av de fire beste plassene i VM.

Tyske Markus Wieser var kanskje den mest uheldige for med serien 1-OCS-1-4-1 talte alt for at det ville være laget hans som tok VM-tittelen om det hadde blitt en 6. og en 7. seilas…

GULL: Sveitseren Flavio Marazzi tok VM-gullet. (Foto: Pierpaolo Lanfrancotti)
37 BÅTER: Hele 37 båter deltok i VM (Foto: Pierpaolo Lanfrancotti)