FORNYELSE: IOC trenger en omfattende fornyelse, mener Stig Hvide Smith.

IOC forgubbes og er på villspor

I et åpent brev til IOCs president mener NSFs tidligere president, Stig Hvide Smith, at IOC må omorganiseres dersom organisasjonen skal ha en fremtid.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Stig Hvide Smith mener IOC må omorganiseres dersom ikke også sommer-OL skal lide under manglende vilje til å arrangere lekene.

Norges Seilforbunds tidligere president, Stig Hvide Smith, er for tiden norsk representant i styret til det internasjonale seilforbundet, ISAF. Som mange har han reagert på Norges nei til vinter-OL i 2022, og i går hadde han et møte med ISAFs president, italieneren Carlo Croce, og inspirert av dette møtet og Norges OL-nei, har han forfattet et åpent brev til IOCs president Thomas Bach.

Brevet lyder i sin helhet slik:

ÅPENT BREV TIL IOC PRESIDENT BACH

Oslo 2.10.14

Kjære President Bach

Som styremedlem i det internasjonale seilforbundet ISAF hvor jeg utøver posisjon som  øverste talsmann for Nord-Europa , har jeg direkte kjennskap til IOCs økonomiske betydning for all idrett.

Folk flest kjenner ikke til denne siden av IOC, hvor IOC faktisk er største sponsor av internasjonal idrett generelt sett! De vesentligste inntektene fra OL havner jo tilbake til idretten og finansierer i stor grad den internasjonale organisering og utvikling. Det er dessverre ikke mange som vet dette.

Som nordmann fortviler jeg over at Norge takker nei til vinter OL i 2022. Det er en kjent sak at det norske folks oppfatninger og følelser rund et Ol i 2022 i stor grad styres av pressen. Det er jo her all informasjon kommer fra.

Det demokratiske Norge er også ett av verdens rikeste land, og blant de nasjoner som makter et slikt evenement økonomisk sett. 

Gode sportslige forhold, demokrati og sterk økonomi burde kunne bidratt til et nytt vellykket OL i Oslo!

Igår hadde jeg møte med President Carlo Croce i det internajonale seilforbundet. Vi diskuterte nødvendigheten av demokrati, åpenhet og tillit i forhold til idretten på generelt grunnlag.

I Norden er vi langt fremme med dette, noe som medfører at jeg om to år må pakke mine saker fra styret i ISAF. Etter to periode hos ISAF  har jeg tjent min tid uansett hvor god jeg mener jeg kan være.  Nye koster skal til! Jeg er fornøyd med dette, og pakker da mine ting med glede. Disse reglene har de nordiske land blitt enige om på demokratisk vis, og jeg vet at dette er riktig!

En kontinuerlig fornyelse av IOC ville trolig ha medført at IOCs formspråk ble moderne slik atIOC ville fremstå for hva det faktisk skal være.

Jeg nevner dette fordi jeg opplever at IOC "forgubbes " og at manglende utskiftinger har medført at IOC ikke helt er med i tiden. Mange av dine kolleger mener kanskje at det er Norge som er "annerledesdlandet", og muligens er vi det. Problemet for IOC vi dessverre bli at Norge som velutviklet nasjon  trolig også er trendsettende for fremtiden.

Om dette er riktig vil det kunne bli svart vanskelig å finne "riktig" arrangørnasjon til OL i 2026. Min refleksjon bør derfor tas på alvor. Har jeg rett er følgelig IOC totalt på villspor og ikke i takt med hva som kommer til å bli fremtidens forventninger til verdens største og mest viktige arrangement. Blir en slik trend også gjeldende for sommersport vil de olympisk lekers suverene formål rundt fred og idrettsglede bli gjort til et paradoks som kan ende i komplett fiasko. Det fortjener ikke verden! Det fortjener ikke de olympiske lekers verdier!

Forstå ikke min henvendelse som ensidig. Jeg vil som tillitsmann innen idretten dypt unnskylde norske politikeres snevre syn og  elendige håndteringsevne i forhold til ett mulig arrangement i Oslo, - uansett parti. Vi har også bidratt til nedturen gjennom svak styring i forhold til uvesentligheter og feilinfomasjon.

Uansett vil politikere alltid nettopp representre amatørenes høyborg. Det må også IOC ihensynta!

Som øverste tillitsmann for verdens viktigste mellomenneskelige  og verdiskapende arrangement håper jeg du ser behovet for endringer. En "sudden action" vil kanskje også kunne bidra til å få IOCs image på rett spor.

Som idrettspolitiker og tillitsmann har jeg gjort mange feil. Jeg har dyrt lært at ydmykhet kan være beste svar når situasjonen er vanskelig.  Vi er tross alt bare mennesker.

Om IOC klokelig viser ydmykhet og etterfølger de verdier som ellers etterspørres og kreves innen idretten, vil jeg anta at man med en god porsjon endringsvilje vil kunne få en ny søknad fra Norge i forhold til fremtidig vinter OL.

Etter med stolthet å ha opplevd Lillehammer OL 1994 ønsker jeg den yngre generasjon samme glede. Jeg har heller ikke glemt hvilken innsprøyting av initiativ, optimisme og glede som OL gav.

Jeg bønnfaller deg om å modernisere IOC, få synliggjort de flotte verdiene som ligger bak OL.

Det er deg som har rorkulten, og jeg håper å se snarlig handling.

En dramatisk kursdreining kan kanskje gi den effekt at Norges tre største partier setter seg sammen og tar til fornuft for en ny vurdering av ett arrangement i takt med tiden. Det krever dynamikk, fornyelse og handlingsevne.

Jeg ønsker deg og IOC alt godt, og håper at OLs rette og sanne verdier vil synes. De er der, men må frem!

Ydmyk og forventningsfull hilsen fra

Stig Hvide Smith

Councilmember Group G North Europe- ISAF

(DAN-FIN-EST-ISL-NOR-SWE)