Jevnt gjør det jevnere

Kun åtte nm skiller første og siste Volvo Ocean Race båt. Ingen av lagene har vist spesielle styrker eller svakheter.

Publisert Sist oppdatert

Volvo Ocean Race lagene har møtt mange utfordringer. Sydover mot Kanariøyene har det vært mest vind inn mot land, som varierer etter tidspunktet på dagen. Forholdne har gitt svært mange jibber, noe som er arbeidskrevende for mannskapet. Forholdene har gjort at båtene i tet har stoppet opp, noe som har gitt anledning til båtene bak, og ta igjen feltet.

Alle har ledet, alle har ligget sist

15 ganger siden start har det vekslet mellom hvilken båt som ligger først i feltet, og 18 ganger har det vekslet mellom hvilken båt som ligger sist. Selv om alle båtene til tider har ligget først, så er det Abu Dahbi som har ligget i tet under flest posisjonsoppdateringer, 12 ganger, men har kun ligger bakerst i ett tilfelle. Både SCA og Brunel har klart å holde seg mye i midten av feltet, mens Mapfre og Vestas har tett mer sjanser, som enten har gitt uttelling, eller vært mislykket.

Lærer av hverandre

Så jevnt har det aldri vært før. Tidligere har det vært slik at de båtene som er best forberedt har vært raskest i starten av racet mens båtene som har kommet svakt ut, har lært, og kommet sterkere tilbake.

Vestas er det ferskeste laget denne gangen, men har fått stor glede av å seile så tett med resten av feltet. Det har gitt dem den erfaringen som de trengte for å få båten til å seile optimalt på ulike kurser.

At feltet har vært så jevnt har gjort at lagene har kommet på et likere nivå, som igjen går at det blir enda vanskeligere å plukke ut en klar vinner.

AIS gjør forskjellen

Alle båtene er utstyrt med AIS som gjør at de kan følge hverandre. De kan se hvor hastigheten er høyest, og kan ta veivalg ut fra hva konkurrentene tjener, eller taper på. Båtene lå i går så tett at seilerne på Dongfeng kunne se alle konkurentene, visuelt, på en gang.

Antall første og sisteplasser

                       Først    Sist

Abu Dhabi        (12)     (1)

SCA                   (5)     (4)

Brunel                (2)     (5)

Vestas                (8)    (9)

Alvimedica         (4)     (4)

Maprfre              (5)     (8)

Dongfeng           (4)     (6)

Kinesisk i tet kl 07:50

Feltet er nå syd for Kanariøyene, inn mot kysten av Marocco. Dongfeng har tatt over ledelsen fra Abu Dahbi med Brunel på tredjeplass. SCA og Vestas taper, og Vestas ligger 14 nm bak lederbåten.

1. Dongfeng

2 Abu Dhabu +2 nm

3 Brunel +7

4 Mapfre +7

5 Alvimedica +8

6 SCA +8

7 Vestas +14

October 14, 2014. Leg 1 onboard Abu Dhabi Ocean Racing. Dolphins escort "Azzam" as she leads the race en route to the Canary Islands under a beautiful sunset.