Søk i arkivet

 Seiling i Doldrums. Foto Dongfeng, Yann Riou.
Seiling i Doldrums. Foto Dongfeng, Yann Riou. Foto:

Doldrums gir utfordringer, - og muligheter

Abu Dahbi og Brunel har gitt styrke til påstanden om at vest er best og holdt ledelsen gjennom Doldrums, mens det bakover i feltet har vært byttet om på plasseringene.

De syv båtene er nå på vei ut av Doldrums. Først inn, først ut er gjengs oppfatning, men bildet er mer komplisert enn som så. Det har lenge sett ut til at de vestligste båtene har fått den beste passasjen gjennom stillebeltet, og morgenens posisjoner bekrefter det. 8.6 nautiske skiller Abu Dhabi og Brunel som ligger 73 nm foran Dongfeng på 3. plass. De siste 12 timene er det imidlertid Vestas Wind med navigatøren Wouter Verbraak som har gjort det best. Båten som lå desidert lengst øst i feltet, ca 130 nm øst for ledende Abu Dhabi, så lenge ut til å være den store taperen i dette spillet. Men i løpet av natten er det den blå båten som har holdt størst fart og kl 0640 idag morges hadde Vestas Wind avansert til 4. plass 84 nm bak teten, fremdeles med den største farten i feltet..

Tradisjonelt er det beste området for å passere stillebeltet mellom 27 og 28 grader vest. Abu Dhabi har valgt 29 grader, mens Vestas Wind ligger på 27 grader, så til tross for den tilsynelatende store avstanden mellom båtene er det ingen av dem som er ute å sjanser.

Navigatørene har måttet sjonglere mellom stategisk modus der de har tolket værmodeller og rutevalg, til taktiske valg der de har fulgt med på konkurrentenes posisjoner.

De neste timene vil vise hvem som  kommer først gjennom og inn i en mer stabil passatvind. Da kan avstandene bli store.

Leg 1 Position Report (as of 06:40 UTC)
1. Abu Dhabi Ocean Racing, Ian Walker (GBR), 
2. Team Brunel, Bouwe Bekking (NED), 8.6 nm Distance to Lead
3. Dongfeng Race Team, Charles Caudrelier (FRA), 81.1 nm DTL
4. Team Vestas Wind, Chris Nicholson (AUS), 84.9 nm DTL
5. Team Alvimedica, Charlie Enright (USA), 107.0 nm DTL
6. Team SCA, Sam Davies (GBR), 115.3 DTL. 
7. Mapfre, Iker Martinez (ESP), 120.2 nm DTL

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen