Storm i vente

Tropisk storm i vente for Volvoseilerne

I løpet av de neste 24 timene vil de syv båtene i Volvo Ocean Race seile inn i en tropisk storm som kan gjøre livet surt for seilerne.

Publisert Sist oppdatert

Etappen kan gå inn i en avgjørende fase når seilerne i løpet av det neste døgnet vil komme til å seile inn i en tropisk storm. Da vil seilerne måtte velge mellom å seile for fullt eller bremse opp eller endog legge bi når stormen kommer. Velger man å gi gass kan det få dramatiske konsekvenser for båt og mannskap, men om man rir stormen av kan man tape mange dager i forhold til konkurrentene selv om sjansene for å ødelegge båten er små.

Volvo Ocean Race´s meteorolog, Gonzalo Infante spår at stormen kan utvikle seg til en syklon, men det er også mulig at den vil dø hen og ende som et vanlig lavtrykk. I løpet av de neste timene vil man vite det. - I verste fall vil vi se vind opp til 70 knop, sier Infante. Det er mer enn en VO65 har seilt i til nå. Personlig tror jeg seilerne vil forsøke å utnytte stormen ved å benytte den favoriserte vindvinkelen på vestsiden av systemet, sier han. 

Valget vil være synlig på trackeren, som enten vil vise at de forblir på babords halser mot øst for å gå klar av stormen høyre side, eller at de vil seile i motsatt retning for å unngå venstre siden av den.

Også MeteoFrance spådde tirsdag den ventende stormen og Yann Riou, Dongefengs seilende mediaperson bekrefter at seilerne han kjent til varselet en tid.

Team Brunels skipper Bouwe Bekking har erfaring fra lignende situasjoner. - Jeg trenger ikke å forklare hva som vil skje om man seiler inn i syv meter høye bølger i 30 knops fart. Da vil noe gå istykker, sier han.

Båtene har mer enn 3500 nm igjen å seile før de er ventet i Abu Dhabi i midten av desember. de har til nå seilt ca 1750 nm siden starten i Cape Town for en uke siden.

Rekkefølge kl 0040 UTC 27. november:

1. Mapfre

2. Abu Dhabu + 5nm

3. Brunel + 6 nm

4. Dongfeng + 8 nm

5. Vestas Wind + 11 nm

6. Team Alvimedica + 12 nm

7. Team SCA + 23 nm