Alvimedica søker godtgjørelse

Alvimedica lå i 12 timer klar til å assistere grunnstøtte Vestas Wind. Nå krever laget godtgjørelse for tapt tid.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Team Alvimedica feirer innkomsten i Abu Dhabi.

Kappseilingsreglene krever at seilerne hjelper hverandre når det er nødvendig og åpner også for at en båt som har tapt plasseringer på å ha ydet help til en konkurrent kan få godtgjort plasseringstap. 

 

Skipperen på Team Alvimedica, Charlie Enright, registrerte et slikt krav umiddelbart etter båtens innkomst som femte beste båt på etappen fra Cape Town til Abu Dhabi. Men behandlingen av søknaden kan bli komplisert. Det er vanlig at kompensasjon bare gis i form av plasseringer, og ettersom Team Alvimedica også hadde samme plassering i feltet da den la bi utenfor revet der Vestas Wind hadde grunnstøtt, er det ikke gitt at båten vil kunne få noen form for oppreisning.

 

Enright har imidlertid bygget sin søknad om godtgjørelse på det faktum at tapt tid ødela for muligheten til plasseringsmessig avansemang. Han har tillit til at juryen i regattaen, som han anser å være blant verdens beste også vil se saken fra flere sider og ta dette med i betraktningen. - Det er vanskelig å omsette et tidstap i plasseringer, sier Enright. - Men vi mistet 12 viktige timer og havnet i slutten av en tropisk storm der vi ellers kunne ha fått seilt mange mil. Hadde alle båtene befunnet seg i stillebeltet hadde kanskje tapet vært 12 nm. Nå ble tapet nærmere 180 nm., sier han.

 

12 timer på det aktuelle tidspunkt kunne ha gitt Alvimedica en posisjon som gjorde at båten hadde vunnet etappen. Enright medgir at det ikke er rimelig å tenke i de baner og han inser at juryen vel kan komme til å konkludere med at båten beholder plassen den gikk i mål. Men han synes ikke det er helt rettferdig heller. 

 

Det vil nå være viktig at juryen kommer frem til en kjennelse som ikke fratar seilerne motivasjon til å bistå en konkurrent i nød. Juryen kan likevel velge å la resultatlisten bli stående, de kan la Alvimedica ta Mapfre´s fjerdeplass, eller de kan trekke fra ett poeng fra den totale poengsum (low score).

 

Uansett hvordan man ser på dette. Resultatet av høringen 30 desember vil bli svært interessant.

Se også filmen fra etappe to:

 

Skipper Charlie Enright var likevel ikke helt fornøyd med resultatet.