January 27, 2015. Dongfeng Race Team arrives in Sanya in first position, leader of Leg 3 after 23 days of sailing.
January 16, 2015. Day 13 of Leg 3 to Sanya, onboard Dongfeng Race Team. Charles Caudrelier tightens the leech line.

Seilerhistorie i Kina

Det ble skrevet seierhistorie i natt da en kinesisk båt vant en etappe i Volvo Ocean Race, og det til hjemmehavn i Sanya.

Publisert Sist oppdatert

Franske Charles Caudrelier skrev i natt seilerhistore, både for Kina, Volvo Ocean Race og internasjonalt da han som skipper på den kinesiske båten «Dongfeng» som også har to kinesiske seilere ombord, gikk i mål som vinner av den tredje etappen av i alt ni, i Volvo Ocean Race. 

De to kinesiske seilerne Cheng Ying Kit (Kit) og Liu Xue (Black) ligger nå an til å få heltestatus i hjemlandet og seieren vil skape enorm oppmerksomhet i det store landet som nå for alvor har kastet seg over seilporten. Også svenske Martin Strömberg er med i seilteamet, men valgte selv å stå over denne etappen, noe han kanskje angrer idag.

Dongfen laget, eappe 3:

Charles Caudrelier, Skipper (FRA)
Pascal Bidegorry, Navigator (FRA)
Cheng Ying Kit (Kit) (CHN)
Liu Xue (Black) (CHN)
Thomas Rouxell (FRA)
Kevin Escoffier (FRA)
Eric Peron (FRA)
Jack Bouttell (ENG/AUS)
Sam Greenfield, Onboard Reporter

At det skulle lykkes for Dongfeng på denne etappen var slett ikke overraskende etter at båten har vært med og kjempet om seier på begge de to foregående, men måten de vant på var svært overbevisende. Båten har ledet etappen nesten fra start og bygget etter hvert opp et forsprang på mer enn 100 nm inn i Malaccastredet. Svært skiftende vind i stredet og langs kysten av Vietnam skrumpet ledelsen til ned mot ti nm. De siste døgn har Dongfeng igjen seilt fra konkurrentene.

Likevel var det ikke mye som skilte i mål og mindre enn fem timer mellom de fem første båtene sier mye om hvor jevnt det er, og hvilken suksess det har vært å satse på entypebåter. Det er bare jentelaget i SCA som henger litt etter, men også dette laget er nærmere teten nå enn på de foregående etappene.

Resultater Etappe tre og sammenlagt:

1. Dongfeng

2. AbuDhabi

3. Team Alvimedica

4. MAPFRE

5. Brunel, alle er i mål.

6. SCA, ventes i mål i løpet av dagen.

Sammenlagt

1. Dongfeng 2 2 1 - 5 p

2. AbuDhabi 1 3 3 - 6 p

3. Brunel 3 1 5 - 9 p

4. Alvimedica 5 4 3 - 12 p

5. MAPFRE  7 4 4 - 15 p

6. Team SCA 6 6 6 - 18 p

Dagens resultat er en triumf for Charles Caudrelier som også var med Franck Cammas og «Groupama».da båten vant i 2011-12. - Dette en den mest stressfulle etappen jeg har vært med på noen gang, sier han. 

Bak Dongfengprosjektet står briten Mark Turner og hans OC Sport. Turner har tidligere styrt og finansiert Ellen MacArthurs prosjekter, men er idag mest kjent som arrangør at ledende regattaer og andre sports events spredt over hele verden. Turner har fra begynnelsen uttalt at det ikke skal spares på ressurser for at Dongfenglaget skal hevde seg i Volvo Ocean Race.

Kinesiske båter har deltatt i to Volvo Ocean Race tidligere, med «Green Dragon» i 2008-09 og «Sanya», der Aksel Magdahl var navigatør, i 2011-12, men det er første gang en kinesisk båt har vunnet en etappe i regattaen.